Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Británia dáva stop Slovákom: Už žiadne vykorisťovanie nášho sociálneho systému!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron oznámil plány na zníženie práv migrantov, ktoré sa majú týkať obmedzenia prístupu k zdravotnému poisteniu, sociálnemu bývaniu aj sociálnym dávkam. Samozrejme by to malo dopad aj na Slovákov.

Cameron sa vo svojom prejave vyjadril, že chce urobiť koniec povestiam o tom, že Británia má mäkký sociálny systém. Od budúceho roka by tak prisťahovalci z EÚ mali byť zbavení práv na všetky benefity v prípade, ak si do šiestich mesiacov od príchodu nenájdu prácu, resp. nemôžu dokázať, že si ju naozaj aktívne hľadali. Premiér trvá na tom, že obmedzenie prístupu migrantov k dávkam a verejným službám by znížilo príťažlivosť Británie pre tých, ktorým ide iba o vlastný prospech.

"Aj keď som vždy veril v prínos imigrácie, tiež som sa nazdával, že prisťahovalectvo musí byť riadne kontrolované," uviedol vo svojej reči Cameron, ktorý by chcel, aby miestni obyvatelia mali prednosť v poradovníku na sociálne bývanie a migranti naň mali nárok až po dvoch rokoch pobytu v Británii. Tak isto má úmysel zabrániť "zdravotnej turistike". Uviedol portál dailymail.co.uk.

Jeho návrh obmedziť prístup migrantov k zdravotnému poisteniu a sociálnemu bývaniu však vyvolal tvrdú protireakciu lekárov a miestnych orgánov. Taktiež sa mu dostalo varovania, že akýkoľvek plán znížiť dávky pre prisťahovalcov z Európy by vyvolal právne kroky z Bruselu.

Podľa britského europoslanca Nigela Faragea by tieto opatrenia aj tak príliv migrantov z EÚ nezastavili. "Je to všetko iba dym a zrkadlá. Jediný spôsob, ako zastaviť masové prisťahovalectvo z krajín EÚ a zabrániť zneužívaniu britského sociálneho systému, je opustiť EÚ," dodal.

Podľa štastík v roku 2006 žilo na Britských ostrovoch 8000 Slovákov, v roku 2010 to bolo už 49-tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu