Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Elitný špión: Sovietsky generál pomohol USA vyhrať studenú vojnu!

 Dmitrij Poljakov
Dmitrij Poljakov (Zdroj: int)

MOSKVA - V období studenej vojny pracovalo niekoľko amerických či britských špiónov pre komunistický Sovietsky zväz, rad sovietskych špiónov sa zase dal do služieb Západu. Jedným z najvýznamnejších "krtkov" bol generál sovietskej vojenskej spravodajskej služby GRU Dmitrij Poljakov (†66), ktorý pracoval vyše 25 rokov pre USA. Bývalý šéf CIA James Woolsey ho nazýval "perlou v korune" a povedal, že Poljakov "nám pomohol nielen vyhrať studenú vojnu, ale aj niekoľkokrát zabránil tomu, aby prerástla vo vojnu horúcu". Poljakova, ktorého prezradil člen CIA a sovietsky špión Aldrich Ames, popravili pred 25 rokmi, 15. marca 1988 v Moskve.

Pre CIA pracoval Poljakov od roku 1961 až do svojho zatknutia v lete 1986. Prezradil najmenej šesť Američanov a jedného Brita, ktorých zverbovala Moskva. Podal analýzu vzťahov Moskva - Peking, ktorá umožnila v roku 1972 Bielemu domu orientáciu pri nadväzovaní užších kontaktov prezidenta Richarda Nixona s Čínou. V čase vojny vo Vietname informoval Američanov o taktike a stratégii partizánov aj ich hanojských pomocníkov. Odovzdal technickú dokumentáciu niektorých vojenských rakiet a tankov, pričom znalosť slabín týchto tankov, ktoré používal aj Irak, prispela k víťazstvu Američanov vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991.

Poljakov tiež upozornil na spôsoby, akými ZSSR obchádza zákaz dovozu strategicky dôležitej techniky zo Západu. Poslal do Washingtonu takmer 100 čísel prísne tajného bulletinu, v ktorom najvyšší dôstojníci armády a KGB diskutovali o boji proti Západu.

Mnohí americkí spravodajskí experti súdia, že Poljakov mal pre Západ väčší význam ako plukovník GRU Oleg Peňkovskij (1919-1963). Zásluhou Peňkovského mal americký prezident John Kennedy presné informácie o sovietskej vojenskej sile v čase, keď sovietsky vodca Nikita Chruščov poslal na Kubu rakety s atómovými hlavicami a Američania ich chceli odtiaľ dostať, bez toho aby museli rozpútať vojnu. Peňkovského popravili v Moskve ako zradcu v máji 1963.

Poljakova ostro odsúdil posledný šéf sovietskej rozviedky KGB Leonid Šebaršin, keď povedal, že tento generál nepracoval pre CIA kvôli nejakej myšlienke, ale pre peniaze. Poljakov ale svojim americkým kolegom hovoril, že pracuje z lásky k vlasti, ktorú ničí komunizmus. Zvyčajne mu vraj stačilo 3000 dolárov za rok, niekedy len rybárske prúty či luxusné zapaľovače. Američania ho nazývali Cylinder, Bourbon či Donald. Oproti tomu Ames, ktorý pôsobil vyše osem rokov ako sovietsky a ruský špión (1984-1994), inkasoval od Moskvy vyše 2,7 milióna dolárov, čím sa stal najdrahším špiónom v histórii tajných služieb.

Poljakov sa narodil 6. júla 1921 na Ukrajine v rodine účtovníka. Vyštudoval vojenskú školu, do druhej svetovej vojny sa zapojil ako delostrelec, získal v nej vyznamenanie za statočnosť. Po vojne študoval na vojenskej akadémii a potom vstúpil do služieb GRU.

Krátko po svojej tridsiatke ho v roku 1951 vyslali na prvú misiu ako vojenského zástupcu sovietskeho zastúpenia pri OSN v New Yorku. S americkými tajnými službami sa zblížil počas svojho druhého pobytu v New Yorku v roku 1961. V jeho rozhodnutí zblížiť sa s Američanmi vraj zohrala rozhodujúcu úlohu choroba jeho najstaršieho syna. Poljakov údajne žiadal Moskvu, aby mu dovolila vyšetrenie syna v USA, tá to ale odmietla a syn následne zomrel.

Poljakov, ktorý na rozdiel od väčšiny sovietskych agentov neholdoval príliš alkoholu, nefajčil a bol verný svojej žene, pôsobil potom už ako americký špión v Barme či v Indii. Podľa jedného dôstojníka CIA chcel Poljakov USA pomôcť vyhrať studenú vojnu. "Cítil, že sme veľmi naivní a že v nej prehráme," povedal.

V roku 1974 bol Poljakov povýšený do hodnosti generála, o šesť rokov neskôr odišiel do dôchodku, v ktorom písal do jedného poľovníckeho časopisu. Idyla ale skončila jeho zatknutím v lete 1986.

V jednom rozhovore spomínal nemenovaný agent CIA na lúčenie Poljakova s USA v roku 1980. Agent vyjadril želanie, aby sa niekedy v budúcnosti znovu stretli a dali si v USA večeru. Poljakov vraj odpovedal: "Nečakaj na mňa. Už do USA neprídem. Narodil som sa ako Rus a ako Rus aj zomriem." Na otázku, aký bude jeho osud, ak Moskva príde na jeho spoluprácu s Američanmi, Poljakov povedal: "Neoznačený hrob."

Až do januára 1990 sa nevedelo, čo sa s Poljakovom stalo. Vtedy sovietsky denník Pravda napísal, že Poljakov bol za špionáž 15. marca 1988 popravený. A potom vyšlo najavo, že ho Moskve prezradil Aldrich Ames.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu