Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tu sú: Najdrahšie budovy sveta, ktoré stáli hotový "majland"!

Najdrahšie budovy na svete Zobraziť galériu (6)
Najdrahšie budovy na svete (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Mnohých ľudí na svete trápi chudoba a majú čo robiť, aby nakŕmili seba či svoje deti. Nasledujúce riadky o najdrahších budovách sveta, ktorých cena sa pohybuje v astronomických hodnotách, sa preto niektorým z nás môžu javiť ako nejaké sci-fi. A tu je prvá päťka:

1. Marina Bay Sands (Singapur)

Budova netypického tvaru, ktorú tvoria tri veže, je vôbec najdrahšou na svete. Odborníci ju spolu s pozemkom oceňujú na 8 miliárd dolárov (6,2 miliardy eur). Je v nej hotel s 2560 izbami, konferenčné a výstavné centrum, nákupné stredisko, divadlá, múzeum, sedem reštaurácií a predovšetkým kasíno, informuje portál tn.cz. Komplex zakončuje 340 metrov dlhá otvorená terasa SkyPark s kapacitou 3900 osôb a 150 metrov dlhým bazénom. Stavbu navrhla spoločnosť Moshe Safdie Architects.

Tu sú: Najdrahšie budovy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lolgalore.com )

2. Resorts World Sentosa (Singapur)

Aj druhá najdrahšia stavba pochádza zo Singapuru. Za 6,5 miliardy dolárov (5 miliárd eur) sa v nej vybudovalo najväčšie oceanárium na svete, kasíno, námorné múzeum a niekoľko luxusných hotelov, ktoré poskytujú ubytovanie v 1800 izbách. Rezort sa rozprestiera na 49 hektároch a zamestnáva viac ako 10 000 ľudí.

Tu sú: Najdrahšie budovy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: wikimedia.org)

3. Cosmopolitan (Las Vegas)

A máme tu ďalšie kasíno, tentoraz už ale aspoň v inej krajine. Lasvegaský Cosmopolitan ponúka prakticky tie isté služby, ako jeho predchodcovia. Projekt za 3,9 miliardy dolárov (3 miliardy eur) zahŕňa okrem kasína reštaurácie, spa, fitness, konferenčné priestory a divadlo.

Tu sú: Najdrahšie budovy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: playboypartybus.com )

4. The Shard (Veľká Británia)

V rebríčku najnákladnejších stavieb sveta nechýba ani londýnsky mrakodrap Shard (v preklade Črep) za 3,9 miliardy dolárov (3 miliardy eur), ktorý dokončili v júli minulého roku. So svojimi 309 metrami a 95 poschodiami je najvyššou stavbou Európskej Únie. V 2. až 28. poschodí sa nachádzajú kancelárie, v 31. až 33. reštaurácie, v 34 až 52. hotel, v 52. spa a na 53. až 65. poschodí sú apartmány.

Tu sú: Najdrahšie budovy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: e-architect.co.uk)

5. One World Trade Center (USA)

One World Trade Center alebo Freedom Tower na Manhattane za 3,8 miliardy dolárov (2,96 miliardy eur) je neprehliadnuteľný. Už teraz dosahuje úctyhodnú výšku a keď ho tento rok dokončia, bude mať viac ako pol kilometra. Monumentálna veža má pripomínať Svetové obchodné centrum, ktoré sa stalo v roku 2001 terčom teroristických útokov. Budú v nej sídliť firmy a na vrchole má byť postavená vyhliadková reštaurácia Okno do sveta, ako tomu bolo u dvojičiek.

Tu sú: Najdrahšie budovy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: cbsnews.com)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu