Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátny objav vedcov: Našli fosílie prehistorickej ťavy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: planetearth.nerc.ac.uk, )

MANCHESTER - Tím kanadských a britských vedcov objavil na Ellesmerovom ostrove na severe Kanady fosílne pozostatky prehistorického druhu ťavy, ktorá na tomto území žila pred 3,5 miliónmi rokov. Na základe analýzy kolagénu v kostiach odborníci zistili, že šlo o predchodcu dnešných tiav.

"Zaujímavé na tomto objave je predovšetkým to, kde sme tieto fosílie našli. Ide o najsevernejší zaznamenaný výskyt tiav, doteraz toto prvenstvo patrilo Yukonu," uviedol Mike Buckley z The University of Manchester, ktorý spolu s kolegami zverejnil tento objav v časopise Nature Communications. Vedci v rokoch 2006 až 2010 podnikli tri expedície na Ellesmerov ostrov, pričom celkovo našli 30 úlomkov zadnej nohy. Na základe týchto nálezov sa domnievajú, že tento druh bol približne o 30 percent väčší než dnešné ťavy, pričom v kohútiku dosahoval výšku 2,7 metra.

Kosť vyzerá ako kus dreva
Zobraziť galériu (2)
Kosť vyzerá ako kus dreva  (Zdroj: planetearth.nerc.ac.uk, )

"Po odobratí kolagénu z kostí sme zistili, že šlo o priameho predka dnešných tiav. Na základe toho si myslíme, že adaptácia tiav na horúce prostredie púští sa vyvinula pôvodne na prežitie v arktických podmienkach. Vďaka zásobám tuku v hrbe dokázali prežiť šesťmesačnú arktickú zimu, pomocou veľkých očí lepšie videli v slabom svetle a ploché chodidlá im pomáhali pri chôdzi po snehu, rovnako ako dnes po piesku," dodal Buckley. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu