Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objavili najstaršie staroveké mesto v Európe: Vzniklo ešte pred Mezopotámiou!

MESTO: V rozvalinách našli archeológovia cintorín, ale aj dvojposchodové budovy. Zobraziť galériu (2)
MESTO: V rozvalinách našli archeológovia cintorín, ale aj dvojposchodové budovy.

SOFIA - Archeológom sa na severovýchode Bulharska podarilo odkryť zatiaľ najstaršie staroveké mesto v Európe. Usadlosť mala zhruba 350 obyvateľov, ktorí sa živili obchodom so soľou.

Usadlosť vznikla zhruba medzi rokmi 4.700 a 4.200 pred Kristom a vedci ju objavili neďaleko bulharského mesta Provadija. Ako píše taliansky denník Corriere Della Sera, usadlosť vznikla vďaka priaznivým prírodným podmienkam. V oblasti sa totiž nachádzali bohaté ložiská soli. Obyvatelia sídla získavali soľ, vyrábali z nej tehličky a tie potom predávali. Soľ bola v tej dobe extrémne dôležitá. Zhruba pred desaťtisíc rokmi sa totiž ľudia prestali spoliehať iba na zber a lov a začali sa z nich stávať pestovatelia a chovatelia. "Pravdepodobne pred šesťtisíc rokmi ľudia objavili konzervačné vlastnosti soli, predovšetkým na mäso. Znamenalo to doslova revolúciu vo výžive a v ľudskom vývoji," píše Corriere Della Sera. Soľ sa v staroveku stala významným obchodným artiklom.

V Bulharsku odkryli najstaršie
Zobraziť galériu (2)

 

Archeológovia na mieste pracovali už od roku 2005, no mesto našli až nedávno. Nechýbali v ňom dvojposchodové budovy, cintorín a plošiny, ktoré pravdepodobne slúžili na rituály. Starogrécka civilizácia podľa talianskeho denníka začala rásť až o tisícpäťsto rokov neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu