Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Astronómovia prvýkrát zmerali, ako rýchlo sa točí čierna diera!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: space.com)

WASHINGTON - Astronómovia z NASA a Európskej vesmírnej agentúry po prvýkrát zmerali superhmotnú čiernu dieru, ktorá sa nachádza v strede galaxie NGC 1365. Najviac ich prekvapilo, ako rýchlo rotuje. Dosahuje totiž takmer rýchlosť svetla.

Meranie vykonal röntgenový teleskop NuStar, ktorý vypustili do vesmíru minulý rok. Vedci už skôr predpokladali, že sa dotyčná čierna diera točí veľmi rýchlo, až teraz vššak zistili, že dosahuje až 84 percent rýchlosti svetla. "Prvýkrát tak môžeme povedať, že čierne diery naozaj rotujú," povedala riaditeľka technologického inštitútu v kalifornskej Pasadane, Fiona Harrisonová.
 
Galaxia NGC 1365, v ktorej sa čierna diera nachádza
Zobraziť galériu (2)
Galaxia NGC 1365, v ktorej sa čierna diera nachádza  (Zdroj: annesastronomynews.com )
 
Časopis Nature, ktorý štúdiu zverejnil, poznamenal, že výsledky meraní pomôžu vedcom zistiť, ako sa správajú iné čierne diery. Tí taktiež dúfajú, že sa im podarí potvrdiť Einsteinovu teóriu relativity, z ktorej vyplýva, že gravitácia môže ohnúť časopriestor, hmotu a svetlo, ktoré cez ňu prechádza.
 
Okolo superhmotných čiernych dier sa formuje disk, ktorý sa približuje v závislosti na tom, ako rýchlo jadrá dier rotujú. Čím bližšie disk je, tým je gravitácia silnejšia. Tento jav sa dá prirovnať ku krasokorčuliarovi, ktorý sa v piruete rýchlejšie otáča vtedy, keď dá ruky k telu, ako keď ich má roztiahnuté.
 
Špirálová galaxia NGC 1365, v ktorej centre sa spomínaná diera nachádza, je vzdialená 56 miliónov svetelných rokov. Vedci predpokladajú, že čierne diery sú v každej galaxii a majú hmotnosť miliónov až miliárd sĺnk. Informoval portál Novinky.cz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu