Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Objavili milióny čiernych dier: Rozlúštia s ich pomocou vesmírnu záhadu?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MYS CANAVERAL - Astronómovia z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objavili na snímkach urobených teleskopom WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) milióny pravdepodobných čiernych dier a okolo 1000 žeravých, prachom zahalených galaxií. Podľa výpočtov môžu byť v centre týchto galaxií supermasívne čierne diery. Ďalšie sledovanie týchto vesmírnych objektov môže odhaliť tajomstvo vzájomného vzťahu galaxií a čiernych dier, píše agentúra Reuters.

Teleskop WISE v rokoch 2009 až 2011 nasnímal celú hviezdnu oblohu v infračervenom spektre elektromagnetického žiarenia. Vďaka tomu bolo možné zachytiť aj tie vesmírne objekty, ktoré nie sú viditeľné bežnou optikou. NASA teraz vďaka ďalšiemu špecializovanému teleskopu NUSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) môže začať preskúmavať novo objavené galaxie a hľadať predpokladané čierne diery.

Novo nájdené galaxie, ktoré dostali označenie Hot Dogs, sú podľa vedcov veľmi vzácne a niektoré dosahujú svietivosti až bilionkrát väčšej, než je svietivosť Slnka. Väčšina z nich sa nachádza vo vzdialenosti približne desať miliárd svetelných rokov od našej hviezdy. Pozorovanie by vďaka ich zvláštnemu stavu mohlo vyplniť chýbajúci článok v chápaní vývoja galaxií.

"Sledujeme dôkazy o tom, že títo rekordmani (hot dogs) možno sformovali svoje čierne diery skôr ako masu svojich hviezd. Je možné, že vajce tu bolo predtým, než kura," opísal metaforicky význam objavu jeden z pracovníkov na projekte Peter Eisenhardt.

Okrem Hot dogs objavil WISE ešte milióny ďalších čiernych dier a taktiež mnoho iných vzácnych vesmírnych objektov.

Podľa vedcov sa čierne diery nachádzajú v strede každej galaxie. Čierna diera Sagittarius A v centre našej galaxie je pomerne nečinná. Tieto objekty obrovskej hmotnosti sú schopné pohlcovať okolitý materiál, objekty i svetlo, vydávajú tepelné žiarenie a v ich okolí dochádza k spomaleniu času.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu