Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Univerzita Komenského prvá na svete: V tomto porazila všetky ostatné VŠ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V celosvetovom rebríčku univerzít s najnižšou nezamestnanosťou doktorandov obsadila bratislavská Univerzita Komenského (UK) prvé miesto, o ktoré sa delí s ďalšími 23 univerzitami. Tento úspech sa tak radí k mnohým ďalším, ktoré Slovensko v posledných mesiacoch zaznamenalo vo svete.

Umiestenie na špičke rebríčka svedčí podľa Andrey Kučerovej z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK o vysokej kvalite vedy, výskumu a výučby, na ktorých sa študenti doktorandského štúdia univerzity podieľajú.

Rebríček zostavuje inštitúcia, ktorá pripravuje ja renomovaný Šanghajský rebríček (Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University). Kritériom bolo percento absolventov doktorandského štúdia, ktorí sú zamestnaní do troch mesiacov po skončení štúdia. Zaujímavosťou je, že prestížne univerzity, akými sú Oxford, Cambridge či Yale, sa umiestnili na nižších pozíciách. Celkovo sa v rebríčku nachádza viac ako 700 univerzít, škôl a inštitútov z celého sveta.

"Najnižšia nezamestnanosť doktorandov našej univerzity v celosvetovom meradle je výsledkom výborného nastavenia ich výskumno-vzdelávacieho profilu. Podmienkou rozvoja potenciálu doktorandov je nevyhnutná účasť na riešení výskumných projektov a možnosť participácie na špičkových projektoch Centier excelentnosti a Kompetenčných centier UK, ktoré sú vybavené najmodernejšou technikou v rámci Slovenska a mnohokrát i v celosvetovom porovnaní," konštatoval rektor UK Karol Mičieta.

Doktorandský stupeň štúdia na UK, na ktorom v súčasnosti študuje celkovo 2633 študentov, má pre univerzitu mimoriadny význam. Univerzita v záujme podporiť a rozvíjať mladých vedcov a učiteľov udeľuje od roku 1997 granty UK zamerané na podporu vedeckých, pedagogických a umeleckých projektov. Minulý rok sa v rámci nich rozdelilo viac ako 302 000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu