Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dievča má iba 20 rokov: Pre možnú rakovinu sa nechá zmrzačiť!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Britka Yasmin Rossová sa stane jednou z najmladších žien na svete, ktorá podstúpi obojstrannú mastektómiu a navyše aj odstránenie vaječníkov. Túto tortúru podstupuje kvôli chybnému génu spôsobujúcemu rakovinu, ktorý v jej tele odhalili lekári. Napriek tomu, že diagnóza je nezvratná, ona sa snaží vnímať aj jej pozitívne stránky.

Lekári Yasmin varovali, že má až o 90 percent vyššie predpoklady na rakovinu prsníka a o 60 percent vyššie riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Učiteľka brušného tanca na čiastočný úväzok sa preto rozhodla, že si prsia aj vaječníky nechá z bezpečnostných dôvodov odstrániť. Ako sama hovorí, ide o menšie zlo.

"Žiadna žena sa neteší tomu, že jej majú vziať prsia, najmä ak dostala do vienka celkom pekné ako ja. Ale operácia je moja jediná šanca. Ľudia hovoria, že som statočná, ale ja mám jednoducho strach z rakoviny. Vlastne som si vybrala ľahšiu cestu," uviedla Yasmin po tom, čo pred dvomi rokmi zistila, že zdedila chybný gén z otcovej strany.

Otestovať sa nechala po tom, čo jej teta Brenda prehrala bitku s rakovinou prsníka vo veku 47 rokov a onedlho zomrel aj jej dedko Frank na zriedkavú mužskú formu tohto ochorenia. Yasmininu diagnózu však navyše komplikuje Ehlers-Danlosov syndróm (EDS), ktorý mení spôsob, akým sa telo uzdravuje. V podstate to znamená, že po odobratí prsníkov toto leto, možno nebude môcť tanečníka podstúpiť ich rekonštrukciu.

"Pacienti po obojstrannej mastektómii sa zvyčajne zotavia počas šiestich až 12 týždňov, ale mne povedali, že to môže trvať až 12 mesiacov, keďže mám príliš krehké tkanivo. Nie je to jednoduchá operácia. Mala som veľkosť DD, ale po rekonštrukcii by som si priala košíček B. Štve ma, že to nemusí vyjsť, ale je to lepšie ako dostať rakovinu," uviedla mladá dievčina, ktorá sa rozhodla, že si pred vyrezaním vaječníkov nenechá zmraziť vajíčka, ale do budúcnosti plánuje adopciu.

"Existuje veľa žien, ktoré majú v rodine rakovinu prsníka, ale niektoré nevedia, že majú v sebe chybný gén. Ja aspoň o ňom viem a môžem s tým niečo urobiť. Považujem sa za jednu z tých šťastných, pretože som sa dozvedela diagnózu tak skoro," dodala Yasmin pre portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu