Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zázrak prírody: Najstarší vták sveta vysedel mláďa v 62 rokoch!

Albatros laysanský
Albatros laysanský (Zdroj: wikipedia.org)

MIDWAY - Albatros, ktorého vedci považujú za najstaršieho voľne žijúceho vtáka sveta, vysedel vo svojich 62 rokoch ďalšie mláďa. Informovala o tom dnes kanadská televízna stanica CBC s odvolaním sa na správu amerického Geofyzikálneho inštitútu (USGS).

Samička albatrosa laysanského nazývaná Wisdom (anglicky múdrosť) hniezdi v prírodnej rezervácii na americkom tichomorskom atole Midway, ležiacom asi 2800 kilometrov severozápadne od Havajských ostrovov. Aj v siedmom desaťročí svojho života sa Wisdom stále dokáže úspešne reprodukovať a preletieť až 80.000 kilometrov ročne. Zatiaľ posledné a podľa všetkého zdravé mláďa sa jej vyliahlo počas minulého víkendu.

Americkí vedci stanovili vek Wisdom na minimálne 62 rokov. Po prvý raz ju okrúžkovali v roku 1956, a to v období, keď sedela na vajciach. To znamená, že už vtedy musela dosiahnuť vek pohlavnej zrelosti. Albatrosy sa začínajú rozmnožovať zvyčajne vo ôsmich až deviatich a niektorí predčasne vyspelí jedinci už v piatich rokoch.

Ornitológovia, ktorí Wisdom sledujú, považujú jej výbornú kondíciu v tak vysokom veku za neuveriteľnú. Samica pravidelne privádza na svet mláďatá a každý rok absolvuje prelet ponad Tichý oceán. Od roku 2008 kladie Wisdom každoročne jedno vajce. Vedci odhadujú, že za svojho života celkovo vysedela už najmenej 30-35 mláďat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu