Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krásna letuška skolabovala: Na príčine 15 cm podpätky!

Gemma doplatila na vysoké podpätky.
Gemma doplatila na vysoké podpätky. (Zdroj: Daily Mail)

LIVERPOOL - Britská letuška Gemma Flanaganová (29) zostala paralyzovaná po tom, čo prehliadla príznaky zriedkavého ochorenia. Bolesť nôh pripisovala topánkam na vysokom podpätku, v ktorých sa chodila baviť. Príčina však bola oveľa závažnejšia.

Gemma sa zobudila s bolesťou nôh a mravčením v končatinách po párty, ktorej sa zúčastnila pri medzipristátí v Las Vegas. Let domov absolvovala so sebazaprením, ale príznakom nepripisovala žiadnu dôležitosť. Keďže bola zvyknutá nosiť topánky na vysokom podpätku, následné nepríjemné pocity sa nevymykali z normálu. Pokračovanie príbehu však už také obvyklé nebolo. Doma sa ani poriadne neohriala a už sa vracala späť do práce, keď uprostred cesty náhle skolabovala a nedokázala sa pohnúť.

Lekári v nemocnici najprv márne hľadali jednoznačnú príčinu paralýzy, ale po lumbálnej punkcii zistili, že ide o Guillain-Barrého syndróm, pri ktorom telo napáda jeho vlastný nervový systém a môže spôsobiť ochrnutie a dokonca aj smrť. Hoci odborníci tvrdili, že ide o ľahký prípad a do troch dní bude doma, opak bol pravdou. Hoci sa Gemma cítila dobre, jej organizmus prestával fungovať. Nedokázala hovoriť ani prehĺtať a previezli ju na jednotku intenzívnej starostlivosti.

"Varovali ma, že nemusím byť schopná samostatne dýchať a na kŕmenie budem potrebovať hadičku. Dokonca spomenuli možnosť, že by som mohla zomrieť," spomína Gemma na kritické časy, ktoré skončili po desiatich dňoch, kedy zabrala liečba a jej zdravotný stav sa stabilizoval. Neskôr ju previezli do nemocnice bližšie k domovu, kde mohla začať s rehabilitáciami. Išlo však o zdĺhavý proces, pri ktorom si vážila každý pohyb prstov na nohách či schopnosť znovu udržať pero. V zariadení strávila päť mesiacov.

Za pomoci priateľov a rodiny sa teraz vracia do normálneho života a dúfa, že jej príbeh inšpiruje aj iných ľudí s rovnakým ochorením. Rovnako aj nazeranie zdravých ľudí na osoby s postihnutím. Informoval portál dailymail.co.uk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu