Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Pozrite, čo idú postaviť Afričania cez PPP: Špičkové mesto za 14,5 miliardy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: konzacity.co.ke)

NAIROBI - Desaťtisíce pracovníkov by mohli v najbližších rokoch nájsť prácu v novom meste zameranom na počítačové technológie a obchod, ktoré chce neďaleko hlavného mesta Nairobi postaviť kenská vláda. Projekt technologického centra, nazývaného "Africa 's Silicon Savannah" včera odštartoval kenský prezident. Stáť má okolo 14,5 miliardy dolárov (cca 10,9 miliardy eur) a postaviť ho vraj potrvá 20 rokov, napísal spravodajský server BBC.

Nové mesto s názvom Konza Technology City sa má nachádzať asi 60 kilometrov juhovýchodne od Nairobi. Podľa informačného webu projektu sa v ňom majú nachádzať okrem iného vedecký park, hotely, školy, nemocnice alebo obytné časti. Výstavba strediska má prebiehať v štyroch etapách, pričom ako prvé podľa BBC prídu na rad technologické centrá.

Výstavba je súčasťou programu kenskej vlády s názvom Vision 2030, ktorého cieľom je zlepšiť v ďalších 17 rokoch infraštruktúru v tejto východoafrickej krajine. Projekt získal podporu všetkých strán naprieč politickým spektrom. Keňania dúfajú, že mesto do roku 2015 vytvorí 20 000 pracovných miest v sektore výpočtových technológií a viac ako 200 000 do roku 2030.

Pozrite, čo idú postaviť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: konzacity.co.ke)

"Dá sa čakať, že (projekt) urýchli rozsiahle obchodovanie a investície," vyhlásil podľa webu kbc.co.ke kenský prezident Mwai Kibaki pri slávnostnom začatí výstavby. Pre rozvoj krajiny vraj projekt predstavuje záležitosť, ktorá "zmení hru".

Z webu projektu vyplýva, že kenská vláda sa bude na celkových nákladoch projektu podieľať z piatich percent. Ďalšie financie majú plynúť z projektov partnerstva verejného a súkromného sektora (PPP). Vláda vraj tiež navrhuje prenájom pôdy súkromným investorom.

Pozrite, čo idú postaviť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: konzacity.co.ke)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu