Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Horor pre rodičov: Pozor, z USA prichádza nebezpečný výrobok!

(Zdroj: Daily Mail)

KALIFORNIA - Americkí odborníci varujú rodičov pred hrozbou nového výrobku, ktorý je ľahko dostupný na internete. Ohrievanie a inhalovanie alkoholu má na užívateľa intenzívnejší účinok, čo by mohlo viesť u neskúsených tínedžerov k neblahým následkom.

Výrobok s názvom Vaportini, ktorý je na trhu od decembra minulého roku a stojí približne 35 dolárov, uvoľňuje omamné výpary, ktoré sa vdychujú slamkou po tom, čo bola banka s alkoholom zohriata sviečkou na teplotu 60 stupňov Celzia. Obchádza tak zažívací systém a cez pľúca sa dostáva priamo do krvného riečišťa, čo môže potenciálne vyvolať nebezpečnú úroveň intoxikácie.

"Je nerozum, aby s niečím takým experimentovali ľudia mladší ako 21 rokov," uviedol Dr Thomas Greenfield z Národného výskumného centra pre drogovú problematiku v kalifornskom Emeryville a dodal, že veľa nezrelých tínedžerov by sa k nemu mohol dostať pod tlakom rovesníkov na nejakej párty.

Podľa Greenfielda, ktorý varuje pred nebezpečenstvom tohto osobitného spôsobu užívania alkoholu, nie sú známe žiadne štúdie o účinkoch vdychovania alkoholu na ľudí. Pri laboratórnych potkanoch však zistili vysokú hladinu intoxikácie a závislosť.

Vzhľadom na nadmerné užívanie alkoholu Greenfield taktiež upozornil, že u adolescentov existuje riziko poškodenia ich duševného vývoja. "V ranej puberte nie je mozog zvyknutý na vysoké množstvo alkoholu, ktoré môže nepriaznivo ovplyvňovať jeho formovanie," vysvetlil odborník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu