Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší apokalyptický scenár preletu asteroidu: Hrozba zavlečenia mikróbov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: ask.com)

PRAHA - Už o necelý mesiac má Zem tesne minúť asteroid 2012 DA14 s veľkosťou paneláka a hmotnosťou 130-tisíc ton. Zrážka s našou planétou však podľa NASA nehrozí, ale pražský odborník sa domnieva, že je tu ešte stále nebezpečenstvo kontaminácie cudzorodým životom.

Planétka 2012 DA14 preletí okolo Zeme 15. februára vo výške približne 27-tisíc kilometrov od povrchu Zeme, čo je bližšie, než vzdialenosť komerčných satelitov na našej orbite. Podľa odborníkov ale nehrozí, že by sa asteroid vychýlil z dráhy a zrazil sa so Zemou. Je tu však možnosť stretu s inými telesami, či už prirodzenými alebo človekom vytvorenými, a na našu planétu sa tak môžu dostať úlomky, ktoré nezhoria v atmosfére. Tie môžu priniesť nebezpečné mikroorganizmy.

"Kometárne jadrá zrejme nesú zárodky živých organizmov. Ak by sa taká kométa dostala na Zem, mohlo by dôjsť ku kontaminácii pozemského systému cudzorodým životom," uviedol Jan Šifer z pražského Planetária pre portál tn.cz.

Že sa na takýchto vesmírnych telesách nachádza život, potvrdil nedávny nález Richarda B. Hoovera z NASA. Ten našiel na meteorite C11, ktorý dopadol na Zem, skamenenú baktériu mimozemského pôvodu. Mikroorganizmus má trubicovitý tvar, meria asi 20 mikrometrov a na jednej strane má akési chĺpky, zrejme zmyslové orgány.

Ďalší apokalyptický scenár preletu
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu