Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nezvyčajný život dvojice dobrodruhov: Ako lovci hviezd brázdia púšte!

Bruno Fectay a Carine Bidautová
Bruno Fectay a Carine Bidautová (Zdroj: marmet-meteorites.com)

DOLE - Vo dvojici prechádzajú púšťami a hľadajú úlomky z hviezd: dvaja Francúzi, Bruno Fectay a Carine Bidautová (35), premenili svoj detský sen v atypickú profesiu lovcov meteoritov, napísala agentúra AFP.

Od svojho náhodného zoznámenia v roku 1995 v jednej kaviarni v Arbois na východe Francúzska sa už nerozlúčili. Spoločne brázdia púšte pri pátraní po kameňoch, ktoré spadli z neba.

"Keď niečo nájdeme, je to pre nás obrovská radosť," hovorí Carine, blondínka s modrými očami. "Často priamo tancuje alebo sa radosťou váľa po zemi, keď objavíme meteorit," prezrádza o nej jej manžel, bývalý študent paleontológie, ktorý ju touto vášňou nakazil.

"Pretekáme a bojujeme o to, kto nájde prvý. Súperíme medzi sebou ako blázni," vyhlasujú manželia, ktorí premenili poschodie svojho domu v Dole na východe Francúzska na malé súkromné ​​múzeum. V miestnosti hrdo trónia pekné meteority, ale aj kostry dinosaurov pripomínajúce ich prvé paleontologické vykopávky. "Za každým kameňom stojí nejaká cesta, nejaké dobrodružstvo. Čas od času niečo predáme, aby sme mohli pokračovať," zveruje sa Bruno.

Manželia založili v roku 1997 spoločnosť Pamäť Zeme, ktorej cieľom je dodávať meteority a skameneliny univerzitám, múzeám, vedcom, ale aj obchodníkom a umelcom. "Začínali sme od nuly. Jazdili sme obaja na motorke, bez akýchkoľvek prostriedkov. Považovali nás za bláznov," spomína Carine. "Zachovali sme si svoj detský sen a bojovali sme o to, aby sme z neho urobili svoje povolanie na spôsob hnutia "star hunter", ktoré sa zrodilo v 70. rokoch v Spojených štátoch," hovorí hrdo Bruno.

Ich obľúbeným "loviskom" je púšť v Maroku. "Meteority sa vplyvom vlhkej klímy rozpadajú. Treba ich hľadať tam, kde je čo najmenej vody," opisuje Bruno. "Na svetlom pozadí je ľahšie objaviť ich podľa ich tmavej farby," dodáva žoviálne muž, ktorý je schopný týždne prechádzať autom po púšti, aby hľadal mimozemský kameň. Manželia za 15 rokov objavili asi 1,8 tony meteoritov.

"Našli sme deväť z celkovo 34 meteoritov z Marsu objavených vo svete," konštatuje Bruno. "Tie sú najhľadanejšie, ich vedecká hodnota je obrovská," dodáva. Planéta Mars obzvlášť zaujíma vedcov kvôli svojej blízkosti k Zemi a možnosti existencie života. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) oficiálne registruje niekoľko meteoritov objavených oboma nadšencami, ktorí tiež spolupracujú s francúzskym Národným centrom pre vesmírne štúdia (CNES).

Medzi ich najväčšie objavy patria tri meteority z Marsu: NWA 817, Diderot (NWA 27-37) a Théodore-Monod (NWA 480), kameň vážiaci 25 gramov, ktorý CNES v roku 2001 kúpilo za približne 5858 eur. Od roku 2005 sa manželia sústreďujú na vykopávky skamenelín, ktoré sa v Maroku vedľa kameňov vyskytujú veľmi často. V iných krajinách však zákony často nedovoľujú pátrať po meteoritoch a vyvážať ich, vysvetľuje Carine.

Veľkým snom pre oboch je objaviť metabolický odpad v meteorite, ktorý by dokazoval prítomnosť života na Marse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu