Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci už vedia, prečo došlo k najväčšiemu vyhynutiu druhov na Zemi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sitemaker.umich.edu)

CAMBRIDGE - Zhruba pred 250 miliónmi rokov na Zemi vyhynuli takmer všetky rastlinné i živočíšne druhy. Nedávno vedci konečne prišli na to, prečo sa tak stalo. Nemohol za to asteroid ako v prípade dinosaurov, ale mikrób, pôsobením ktorého sa rapídne zvýšilo množstvo metánu na Zemi.

Oznámil to Massachussetský technologický inštitút (MIT) po tom, ako analyzoval sedimenty pochádzajúce z obdobia medzi permom a triasom, čiže pred 245 až 250 miliónmi rokov. Najprv sa predpokladalo, že pod tzv. Veľké permské vymieranie sa podpísali silné erupcie či dopad meteoritu. Táto teória ale bola vyvrátená, pretože hodnoty prítomnosti uhlíka na našej planéte rástli až príliš rýchlo.

Daniel Rothman z MIT vidí príčinu v mikrobiálnom procese. Jeho tím okrem iného skúmal genóm mikróbov methanosarcina, ktoré sú zodpovedné za produkciu biogenického metánu na Zemi. Methanosarcina by potrebovali obrovské množstvo niklu, aby vyprodukovali tak veľa metánu tak rýchlo. A výskyt niklu sa podľa sedimentov zvýšil pred 251 miliónmi rokov.

Zdrojom niklu bola zrejme vulkanická hyperaktivita na Sibíri, a tým pádom aj sopečná láva. Náhle množenie mikróbov a následná produkcia metánu potom spustila proces, ktorý na prelome prvohôr a druhohôr narušil rovnováhu v prírode a zmenil klímu, čo neprežilo viac ako 90 percent všetkých druhov na Zemi. Informoval portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu