Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Džiroemon Kimura sa stal najstarším mužom, má 115 rokov

Džiroemon Kimura
Džiroemon Kimura (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonec Džiroemon Kimura sa dnes stal najstarším mužom histórie. Dovŕšením 115. roku a 253. dňa života prekonal doterajšieho rekordéra Christiana Mortensena, ktorý 25. apríla 1998 skonal vo veku 115 rokov a 252 dní.

Kimura je v súčasnosti najstarším človekom na Zemi a zároveň jediným žijúcim mužom, ktorý sa narodil pred rokom 1900. Suverénne najstarším človekom histórie je Francúzka Jeanne Calment. Tá sa dožila neuveriteľných 122 rokov a 164 dní. Mnoho ľudí síce mohlo žiť aj dlhšie, ale Calment je najstaršou, ktorá svoj vek vedela dokázať.

Džiroemon Kimura sa narodil 19. apríla 1897. Štyridsať rokov bol poštárom a na dôchodku až do svojej deväťdesiatky pracoval ako farmár. Vstáva skoro ráno, rád číta noviny, konverzuje a sleduje politické debaty v televízii. Kľúčom k dlhovekosti je podľa neho konzumovanie malých porcií jedál. Kimura prežil dve svoje deti, no ďalší piati potomkovia stále žijú. Z pätnástich vnúčat stále žije štrnásť. Japonec má tiež 25 pravnúčat a 13 prapravnúčat. V meste Kjóto žije s 83-ročnou vdovou po jeho najstaršom synovi a 59-ročnou vdovou po jeho vnukovi. Najstarším človekom na svete sa Kimura stal 18. decembra, keď zomrela Talianka žijúca v americkej Iowe Dina Manfredini. Tá bola od neho staršia o 15 dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu