Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Exkluzívny dokument o skokanovi Felixovi: Kvôli chorobe skoro neskočil z balóna!

Rekordný zoskok Zobraziť galériu (2)
Rekordný zoskok (Zdroj: Redbull)

BRATISLAVA – Dokument, na ktorý sme s napätím čakali! Historický zoskok Felixa Baumgartnera (43) z okraja vesmíru si nechal ujsť len málokto. BBC a National Geographic však teraz v jeden a pol hodinovom filme priniesli zaujímavé skutočnosti, ktoré predchádzali jedinečnému skoku. Felix po celý čas bojoval s klaustrofóbiou, ktorá takmer zmarila všetky jeho rekordné plány. Čo sa stalo a ako sa mu podarilo svoj strach poraziť, prezrádza práve dokument.


Komplikované prípravy od výroby kapsuly, na ktorej pracovalo 20 inžinierov a vedcov cez vyvinutie špeciálneho odevu zhotoveného rovnakým tímom, ktorý skafander pripravoval aj Joeovi Kittingerovi, Baumgartnerovmu mentorovi a prvému stratosférickému skokanovi z roku 1960, trvali štyri roky. Komplikácie však nastali, keď sa u rodáka z rakúskeho Salzburgu prejavilo nečakané ochorenie.
 

Misia ohrozená: Felix sa odmietal vrátiť k tímu

Kým na jeseň 2010 bola kapsula pripravená na záťažové testovanie, Baumgartner sa šesť mesiacov po tom, čo ukončil tréning, nehodlal vrátiť späť z Rakúska do Ameriky. Zdalo by sa, že sa objavia hlavne obavy z adrenalínového skoku, obrovskej výšky či zo strachu z neznáma. Felix však trpel úplne inak. Po tom, čo sa navliekol do špeciálneho skafandra šitého na mieru, sa v ňom prejavila dovtedy dokonale ukrytá klaustrofóbia.

Prekvapujúce je, že muž, ktorý sa nebál skočiť z mrakodrapov či zo známej sochy Krista v Riu de Janeiro, takmer doplatil na svoj dovtedy nepoznaný problém. Emotívne si spomína na príliš obmedzený pohyb, pach obleku, ťažký dych a striedanie pocitu tepla s chladom „Jasné, že som cítil klaustrofóbiu. Bol som veľmi blízko k tomu, aby som svojmu tímu povedal, dobre chlapci, vyzlečte ma z toho skafandra,“ uvádza vo filme, pričom mal pocit, že v obleku stráca slobodu.

Felix Baumgartner
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)


S klaustrofóbiou mu pomohol psychológ a potápanie

V čase, keď bojoval s vlastným strachom aj mysľou, sa dozvedel, že jeho tím si zaňho našiel náhradu a to ho nenechalo chladným. „Žiarlil som, keď som ho videl v mojom oblečení, lebo to je môj oblek. Všetko vyvinuli pre mňa. A vidieť ho v mojom obleku, v mojej kapsule a hrať sa so všetkými tými gombíkmi, ma dohnalo k myšlienkam, že som stratil celý program,“ spomína Baumgartner.

Rozhodol sa preto podstúpiť terapiu s psychológom Mikeom Gervaisom. Ten ho učil prežiť v tesnom obleku, v ktorom pri lete balónom musel vydržať niekoľko hodín. Klaustrofóbiu sa snažil odbúrať aj potápaním v obtiahnutom výstroji, ktorá mu navodzovala podobný pocit ako jeho vesmírny oblek. „Musel som nájsť riešenie,“ dodal.

Felix Baumgartner napokon skočil z výšky približne 39 kilometrov, prekonal rýchlosť zvuku a jeho voľný pád, ktorý trval 4 minúty a 20 sekúnd, sledovalo naživo prostredníctvom Youtube 8 miliónov ľudí. Najväčší boj však vyhral nad vlastnou mysľou a hendikepom v podobe klaustrofóbie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu