Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ešte nemá dosť: Rekordman Felix Baumgartner chystá ďalšiu "šialenosť"!

Felix Baumgartner
Felix Baumgartner

BERLÍN - Vyznávač extrémnych športov, Rakúšan Felix Baumgartner, ktorý sa minulý rok preslávil zoskokom z výšky takmer 40 kilometrov, chce teraz na Mesiac. Povedal to v rozhovore, ktorý v stredu zverejnil nemecký športový magazín Sport Bild.

"Možno niekto príde a povie: 'Hej, ja ti to budem financovať'," vyhlásil 43-ročný dobrodruh, ktorý si je istý, že budúcnosť patrí súkromným staniciam vo vesmíre. "Kozmické stanice musia byť zásobované potravinami, vodou, surovinami. Firmy, ktoré to dokážu urobiť s nízkymi nákladmi a navyše rýchlo, ovládnu vesmír," dodal Felix.

Baumgartner sa vlani v októbri stal prvým človekom, ktorému sa podarilo voľným pádom prekonať rýchlosť zvuku. Balón s tlakovou kabínou ho z územia amerického štátu Nové Mexiko vyniesol do výšky vyše 39 kilometrov a rýchlosť zvuku prekonal 40 sekúnd po tom, čo z kabíny vyskočil. Krátko nato dosiahol rýchlosť, ktorou vytvoril nový rekord. Pôvodné odhady uvádzali 1342 kilometrov za hodinu, začiatkom februára však bola zverejnená upresnená hodnota, ktorá je ešte o 15 kilometrov za hodinu vyššia.

Baumgartner skáče zo stratosféry

Nebojácny Rakúšan pri skoku, na ktorý sa pripravoval päť rokov, vytvoril ešte ďalšie dva rekordy: stal sa človekom, ktorý vyletel v balóne do najvyššej výšky a taktiež osobou, ktorá zoskočila z najvyššej výšky. Voľným pádom letel štyri minúty a 19 sekúnd, potom otvoril padák.

Bývalý príslušník rakúskej armády sa preslávil riskantnými kúskami už skôr. V roku 2003 napríklad s pomocou špeciálneho karbónového krídla preletel kanál La Manche. Skákal aj z mrakodrapov v Malajzii, na Taiwane alebo zo sochy Krista v Rio de Janeiro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu