Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Super rasa? Vedci pomohli vyrobiť geneticky upravené deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

NEW JERSEY - V rámci experimentu amerických vedcov prišli na svet tri desiatky geneticky modifikovaných detí. Oznámil to v pondelok britský server dailymail.co.uk s tým, že ide o prvý takto úspešný pokus v histórii ľudstva.

Bábätká prišli na svet počas posledných troch rokov ako výsledok experimentálneho programu v Inštitúte reprodukčnej medicíny a vedy sv. Barnabáša v New Jersey, napísal server. Deti sa narodili ženám, ktoré mali problémy s počatím. Gény, ktoré pred umelým oplodnením poskytli anonymné osoby, lekári vložili do ich vajíčok.

Genetické otlačky prstov u dvoch teraz ročných detí odhalili, že zdedili DNA troch dospelých osôb - dvoch žien a jedného muža. Skutočnosť, že deti získali dodatočné gény a začlenili ich do svojho genetického radu, znamená, že ich budú môcť odovzdať svojim potomkom.

"Je to prvý prípad modifikácie ľudskej genetickej línie, ktorej výsledkom sú normálne zdravé deti," povedal šéf vedeckého tímu profesor Jacques Cohen.

Správa o experimente ale vyvolala u mnohých vedcov veľké pobúrenie. "Genetici sa obávajú, že jedného dňa by sa táto metóda mohla použiť na vytvorenie novej, vyšľachtenejšej rasy ľudí oplývajúcej napríklad väčšou silou či vyššou inteligenciou," vysvetlil dailymail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu