Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sam (†9) dostal na dovolenke vyrážku, o pár týždňov bol mŕtvy!

Sam Leask so svojou sestričkou Izzy
Sam Leask so svojou sestričkou Izzy (Zdroj: Daily Mail)

CUMBERLAND - Britský školák, ktorý nebol nikdy vážnejšie chorý, zomrel len pár týždňov po dovolenke v kempe, počas ktorej sa mu zjavila na nohe vyrážka. Sama Leaska previezli do nemocnice s opuchnutými kĺbmi a červenými bodkami na dolnej končatine. Po čase mu však zlyhali obličky a lekári mu už nedokázali pomôcť.

Sam kempoval so svojimi rodičmi a mladšou sestrou Izzy v britskom Lake District v júli, keď sa mu objavila na nohe vyrážka a od bolesti nedokázal vstať. V nemocnici mu diagnostikovali autoimunitné ochorenie zvané Henoch-Schönleinova purpura (HSP), ktoré sa postupom času samo vytratí. U školáka však malo kvôli jeho genetickej predispozícii iný priebeh.

Hoci chlapcovi dovolili vrátiť sa po noci strávenej v zdravotníckom zariadení domov, jeho stav sa o dva týždne zhoršil a hospitalizovali ho so zlyhaním obličiek. Aj napriek urýchlenej operácii, pri ktorej mu museli odstrániť aj čas poškodeného hrubého čreva, 13. októbra zomrel.

HSP je forma zápalu ciev, ktorá postihuje jedného z 10 000 ľudí, väčšinou vo veku medzi 2 a 10 rokmi. V prípade komplikácii môže viesť k zlyhaniu orgánov.

Samovi rodičia sú zo smrti svojho syna zdrvení. "Bol to malý dobrodruh. Keď sme šli na dovolenku, najviac nás znepokojovalo, že kemp je pri hlavnej ceste," opísal svoje pocity jeho otec Julian (43).

"Miloval hudbu, hru na kontrabas, futbal aj rugby. Mohli sme ho vziať kamkoľvek, a každý si ho hneď zamiloval. Bol to jednoducho skvelý chlapec," dodal Julian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu