Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Môžete snívať: Párik stlačil mesačný účet za energie na 3,7 eura!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Existuje veľa manželských párov, ktorým po zaplatení účtu za energie nezostane zo skromného dôchodku takmer nič. Dan (77) a Jane Fishovci z Veľkej Británie však prišli na to, ako svoje mesačné výdavky zraziť na neuveriteľné 3 libry (cca 3,7 eur).

Dave začal hľadať spôsoby, ako ušetriť peniaze, keď sa on a jeho manželka dostali pred 37 rokmi do finančných problémov. "Bola to doba ekonomickej neistoty v mojom odbore," uviedol bývalý námorný architekt, ktorý pracoval ako inžinier na výrobe vznášadiel.

"Mali sme tri deti, a pri tej troche peňazí, čo sme mali, to s nami vyzeralo zle-nedobre," spomína na neľahké obdobie Dave, ktorý sa rozhodol predať dom a kúpiť iný, kde by mohli chovať dobytok, pestovať zeleninu a stať sa tak sebestačným.

Na zrenovovanom bungalove si dali postaviť solárne panely, ktoré produkujú viac elektriny, než využijú a majú na ne napojený aj vodovodný systém. Okrem toho vlastnia auto na solárny pohon a využívajú kachle na drevo. Vďaka tomu sa im podarilo znížiť účet iba na tri libry a do toho sú zahrnuté ešte aj poplatky za dom.

"Mali sme kravu, ošípané, sliepky, ovce a dopestovali sme kvantá zeleniny. Bola to ťažká práca, ale skvelá zábava," hovorí pár, ktorý už nestíha všetko obhospodarovať, a preto zvieratá viac nechová. Aj napriek tomu však ďalej dodržiava zásady zeleného životného štýlu a snaží sa obmedziť produkciu oxidu uhličitého na minimum.

Ich dom je zariadený zdedeným nábytkom a predmetmi, ktoré obstáli v skúške času. Stále napríklad varia na panvici, ktorú dostali ako svadobný dar pred 55 rokmi. Taktiež sa vzdali cestovania lietadlami. Posledný let uskutočnili pred desiatimi rokmi, keď boli navštíviť rodinu v Kanade. Odvtedy však využívajú cestovanie trajektmi, vlakmi, autobusmi, nákladnými loďami či bicyklami. Je to síce časovo náročnejšie, ale ten dobrý pocit vraj za to stojí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu