Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kto je Felix Baumgartner (43): Klaustrofobik aj Superman, ktorý láme rekordy!

Felix Baumgartner Zobraziť galériu (4)
Felix Baumgartner

BRATISLAVA - Už dlho nikto nevzbudil taký obrovský záujem o svoju osobu, ako práve Felix Baumgartner. Svojím skokom zo stratosféry sa navždy zapísal do histórie. Mnohí ho preto prirovnávajú k Supermanovi či dokonca mimozemšťanovi. Kto to teda vlastne je?

Správou číslo jedna bol v nedeľu pre mnohé svetové médiá práve historický zoskok štyridsaťtriročného Rakúšana. Pokoril ním hneď tri rekordy - voľným pádom prekonal rýchlosť zvuku, so svojím balónom vystúpal do najväčšej výšky a skočil z výšky viac ako 39 kilometrov. K tomu treba pridať aj ten, že celú akciu sledoval na serveri Youtube rekordný počet ľudí - až osem miliónov. Kto ale tento rekordér je?

Felix Baumgartner sa narodil v Salzburgu v apríli v roku 1969. V minulosti strávil istý čas v rakúskej armáde, kde si precvičoval parašutizmus vrátane tréningu pristátia na malých plochách.

Do širšieho povedomia sa dostal ako tridsaťročný, keď zoskokom z budovy Petronas Towers v Kuala Lumpur (451 m) prekonal svetový rekord.  Jeho prvé projekty boli inšpirované komiksovým hrdinom Supermanom, a preto ho mnohí tak doteraz nazývajú. Pri svojich skokoch z najrôznejších budov či veží mal  na sebe krídla, ktoré počas letu roztiahol a s pomocou padáku potom bezpečne doplachtil na zem.

Baumgartner skáče z Petronas Towers

V roku 2003 sa Felix stal prvým človekom, ktorý pomocou špeciálnych krídel vyrobených z uhlíkových vlákien preplachtil ponad kanál La Manche. O štyri roky neskôr zas ako prvý skočil z vtedajšej najvyššej budovy sveta, taiwanskej Taipei, ktorá má 101 podlaží.

Baumgartner letí ponad La Manche

V januári 2010 prenikli na verejnosť informácie o tom, že sa s tímom vedcov pripravuje na najvyšší zoskok vôbec. Spočiatku váhal, či sa na to vôbec dá, pretože kvôli silno sťahujúcemu obleku, ktorý mal mať pri tom na sebe, trpel klaustrofóbiou. Tú však nakoniec s pomocou športových psychológov prekonal.

Pri svojom poslednom projekte sa Baumgartner inšpiroval Joe Kittingerom, ktorý v roku 1960 zoskočil na zem zo 31 kilometrov. Práve plukovník amerického letectva bol počas akcie Red Bull Stratos jeho mentorom. Tento rok kaskadér absolvoval dva skúšobné zoskoky, a to z výšok 22 a 29 kilometrov, ktorými však rýchlosť zvuku neprekonal.

Pokus naostro sa mal uskutočniť minulý utorok, kvôli zlému počasiu bol ale preložený na štvrtok. Ani vtedy to ale nevyšlo. Dočkal sa až v nedeľu 14. októbra. V špeciálne upravenom skafandri, ktorý bol tuhší a pevnejší ako tie, ktoré nosievajú kozmonauti, zoskočil z 39 kilometrov, pričom sa rútil k zemi rýchlosťou až 1342,8 km/h. Voľným pádom letel približne štyri minúty, potom otvoril padák a po desiatich minútach šťastne pristál.

Baumgartner skáče zo stratosféry

Prekonal tým niekoľko svetových rekordov, dĺžka voľného pádu to ale nebola. Kittinger v roku 1960 totiž letel o 17 sekúnd dlhšie."Chcel som, aby tento rekord zostal Joeovi," vyhlásil Baumgartner na tlačovej konferencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu