Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Felixov (43) zoskok zo stratosféry: Rekord ešte väčší, než sa myslelo!

Felix pri pamätnom zoskoku z októbra minulého roka
Felix pri pamätnom zoskoku z októbra minulého roka (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rakúšan Felix Baumgartner bol pri svojom zoskoku z takmer 40-kilometrovej výšky rýchlejší, než udávali pôvodné údaje. Počas voľného pádu dosiahol maximálnu rýchlosť 1357 kilometrov za hodinu, čo je 1,25 násobok rýchlosti zvuku.

Štyridsaťtriročný parašutista sa vlani v októbri stal prvým človekom, ktorému sa podarilo voľným pádom prekonať rýchlosť zvuku. Balón s tlakovou kabínou ho z Nového Mexika vyniesol do výšky viac ako 39 kilometrov.

Rýchlosť zvuku prekonal 40 sekúnd po tom, čo z balóna vyskočil. Krátko nato dosiahol rýchlosť, ktorou vytvoril nový rekord. Podľa pôvodných odhadov to bolo 1342 kilometrov za hodinu. V pondelok zverejnená upresnená hodnota je však ešte o 15 kilometrov za hodinu vyššia.

Baumgartner skáče zo stratosféry

Baumgartner pri skoku, na ktorý sa pripravoval päť rokov, vytvoril ešte ďalšie dva rekordy: stal sa človekom, ktorý vyletel najvyššie v balóne, a ktorý zoskočil z najvyššej výšky. Voľným pádom letel štyri minúty a 19 sekúnd, potom otvoril padák.

Bývalý príslušník rakúskej armády sa preslávil riskantnými kúskami už skôr. V roku 2003 napríklad s pomocou špeciálneho karbónového krídla preletel kanál La Manche. Skákal aj z mrakodrapov v Malajzii, na Taiwane alebo zo sochy Krista v Rio de Janeiro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu