Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nová konšpirácia: Kaddáfího mal zabiť tajný agent na Sarkozyho objednávku!

(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Smrť zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfho je kvôli záhadným okolnostiach stále predmetom rôznych konšpiračných teórií. Najnovšie informácie hovoria o tom, že pokým rozzúrený dav mrzačil chyteného diktátora, francúzsky agent v utajení ho strelil do hlavy. Motívom malo byť umlčanie tyrana, ktorý by mohol zdiskreditovať vtedajšieho prezidenta Francúzska Nicolasa Sarkozyho.

Sarkozy, ktorý mal mať s Kaddáfím viac ako len oficiálne styky, údajne prijal od líbyjského despotu milióny na financovanie svojej volebnej kampane v roku 2007. Nebol však jediným západným politikom, ktorý mal k nemu blízko. V súvislosti s "priateľskými" návštevami sa skloňuje aj meno bývalého britského premiéra Tonyho Blaira.

Konšpiračné teórie sa preto obracajú aj na účasť Británie, ktorá poslala svoje letectvo bombardovať Líbyu minulý rok s jediným zámerom "zachrániť životy civilistov". V mandáte OSN, ktorá útok schválila, sa výslovne uvádza, že západní spojenci by nemali zasahovať do vnútornej politiky krajiny. Namiesto toho sa aktívne zapájali do Kaddáfího zvrhnutia.

Teraz Mahmoud Jibril, ktorý slúžil ako dočasný predseda vlády, povedal pre egyptskú televíziu: "Bol to cudzí agent, ktorý sa vmiesil medzi revolučné brigády a zabil Kaddáfího." Diplomatické zdroje v Tripolise mali talianskym novinám Corriere della Serra prezradiť, že zahraničným vrahom bol pravdepodobne Francúz.

"Od začiatku podpory NATO, silne zastrešovanej vládou Nicolasa Sarkozyho, sa Kaddáfí otvorene vyhrážal, že odhalí detaily svojho vzťahu s bývalým prezidentom Francúzska, vrátane miliónov dolárov vyplatených na financovanie jeho kandidatúry vo voľbách v roku 2007," uviedli noviny.

"Sarkozy mal veľa dôvodov, aby sa pokúsil umlčať plukovníka tak rýchlo, ako to len bolo možné," informoval jeden zo zdrojov v Tripolise. Sarkozy, ktorý v máji prehral prezidentské voľby, prijímanie peňazí od Kaddáfího viackrát poprel. Na najnovšie "obvinenie" zatiaľ nereagoval, aj tak však čelí radu otázok týkajúcich sa údajných finančných nezrovnalostí. Informoval britský denník Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu