Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové dôkazy o Kaddáfího smrti: Tyrana zavraždili, 66 jeho ľudí popravili!

(Zdroj: YouTube)

TRIPOLIS - Nové dôkazy o zavraždení zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího povstaleckými milíciami i o pozabíjaní desiatok jeho sympatizantov vyvolávajú ďalšie pochybnosti o okolnostiach smrti. Vo včerajšej správe to podľa agentúry AFP uviedla medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). V sobotu od násilnej smrti dlhoročného líbyjského vodcu uplynie rok.

Prechodné líbyjské úrady tvrdia, že Kaddáfí bol zabitý vlani 20. októbra v prestrelke pri svojom dolapení na severozápade krajiny pri meste Syrta. Svedkovia a médiá ale tvrdili, že ho po chytení zabili povstalci.

HRW v správe nazvanej "Smrť diktátora: Krvavá pomsta v Syrte" na základe svedectiev a fotografií z mobilných telefónov detailne popisuje okolnosti smrti Kaddáfího, jeho syna Mutasima a členov konvoja.

Organizácia vraj videla videozáznam, z ktorého vyplýva, že Kaddáfího chytili živého, krvácal ale zo zranenia na hlave. Na videu je potom vraj vidieť, ako ho povstalci bijú a ako zrejme utrpel zranenie bodákom do zadku a silno krváca. Na záberoch, kedy je Kaddáfí prenášaný do sanitky, sa už "zdal byť bez života".

Kaddáfího syn Mutasim bol podľa iných záznamov chytený živý a prevezený do Misuráty, kde mal "nepriateľský rozhovor" s rebelmi. O niekoľko hodín neskôr jeho telo objavili s novými zraneniami na krku, ktoré ale na prvých záznamoch neboli viditeľné.

Iné dôkazy naznačujú, že bojovníci z líbyjského mesta Misuráta hromadne "popravili" najmenej 66 členov Kaddáfího konvoja, ktorých chytili v Syrte. Niektorí Kaddáfího verní vraj mali ruky spútané za chrbtom.

HRW výsledky vyšetrovania odovzdala prechodným líbyjským úradom a požiadala nové vedenie krajiny, aby tieto činy, ktoré možno podľa nej prirovnať k vojnovým zločinom, podrobne preskúmalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu