Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rok od smrti Kaddáfího: Najväčšia masová vražda v Líbyi!

Muammar Kaddáfi
Muammar Kaddáfi

TRIPOLIS – V sobotu uplynie rok od smrti líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Povstalci ho po dlhých bojoch zajali 20. októbra 2011 v jeho rodnom meste Syrta, kde ešte v ten istý deň za doposiaľ nevyjasnených okolností prišiel o život. Líbyjské úrady tvrdia, že zahynul pri prestrelke.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) však zistila, že nebol zastrelený počas prestrelky medzi jeho stúpencami a odporcami. Povstalci tiež podľa jej údajov odviedli Kaddáfího zraneného syna Mutassíma do prístavu Misráta, kde ho zabili.

“Naše zistenia spochybňujú tvrdenia líbyjských úradov, že Muammar Kaddáfí zomrel pri prestrelke,” vyhlásil riaditeľ HRW pre mimoriadne situácie Peter Bouckaert s odvolaním sa na 50- stranovú správu pod názvom Smrť diktátora: Krvavá pomsta v Syrte. “Dôkazy naznačujú, že opozičné milície v Syrte hromadne popravili najmenej 66 zadržaných členov Kaddáfího konvoja,” povedal Bouckaert.

Správa popisuje posledné chvíle Kaddáfího života a okolnosti jeho smrti na základe výpovedí svedkov ako aj záznamov a fotografií z mobilných telefónov. HRW zistila, že opoziční povstalci zadržali a odzbrojili Kaddáfího konvoj, jeho členov následne brutálne zbili a zastrelili. Niektorí z nich mali aj po smrti zviazané ruky za chrbtom. Tieto tvrdenia súhlasia aj so zisteniami korešpondenta AFP, ktorý v tom čase navštívil Syrtu a našiel asi 65 mŕtvych tiel. Podľa HRW ide o najväčšiu zdokumentovanú masovú vraždu spáchanú povstalcami počas osemmesačného konfliktu v Líbyi.

Smrť samotného Kaddáfího vyvoláva pochybnosti o pravdivosti tvrdení líbyjských úradov, že zahynul v prestrelke. Videozáznam dokazuje, že Kaddáfího zadržali živého, no so zranením hlavy. “Keď ho potom nakladali do sanitky zdal sa už byť bez života,” píše HRW. Organizácia podľa Bouckaerta opakovane žiadala líbyjské úrady, aby tieto úmrtia prešetrili, zatiaľ sa však žiadne vyšetrovanie neuskutočnilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu