Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krutá rana pre sympatickú tínedžerku: V 15 rokoch mŕtvica a ochrnuté telo!

Melanie mala šťastie, že nezostala úplne ochrnutá
Melanie mala šťastie, že nezostala úplne ochrnutá (Zdroj: mailonsunday.co.uk)

WARLINGHAM - Keď postihne mozgová porážka ľudí vo vyššom veku, nikoho to asi príliš neprekvapí. Ale v prípade pätnásťročnej dievčiny je to naozaj nečakané. Presne to sa stalo Melanie Strzebrakowskej z Veľkej Británie, keď zrazu odpadla na oslave narodenín svojho otca.

Dievčina sa prebrala až v nemocnici, kde jej lekári povedali, čo sa stalo. "Nemohla som tomu uveriť, veď som mala iba pätnásť," spomína si na nepríjemný zážitok. Hoci mŕtvica je v takom mladom veku výnimkou, u Mel išlo o vrodenú záležitosť. V mozgu totiž mala abnormálne spojenú tepnu s cievami.

Tínedžerke v dôsledku porážky ochrnula pravá polovica tela, takže nemohla vôbec chodiť a ani poriadne rozprávať. Na ďalší rok absolvovala rádioterapiu, ktorá vadu v mozgu napravila. Časť tela má však ešte stále slabú a nemôže ju naplno využívať.

V porovnaní s inými pacientmi mala veľké šťastie, že nezostala ochrnutá úplne. Pomohlo aj to, že štyri roky po mŕtvici absolvovala liečbu botulotoxínom, ktorý uvoľňuje stuhnuté svaly ako následok mozgovej príhody. U Mel (24) táto metóda zaberá, cit v pravej ruke sa jej v kombinácii s fyzioterapiou začína pomaly obnovovať. Pred sebou má síce ešte ďalších päť rokov botoxovej terapie, ale vyhliadky sú podľa lekárov priaznivé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu