Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Úžasné divadlo: K Zemi sa blíži superkométa desaťročia!

C/2012 S1 by mala byť jasnejšia ako Mesiac
C/2012 S1 by mala byť jasnejšia ako Mesiac (Zdroj: spaceweather.com)

MOSKVA - Dvojica ruských astronómov objavila kométu, ktorá je tak jasná, že by ju na konci budúceho roka mohli ľudia vidieť aj za denného svetla voľným okom. Na nočnej oblohe by potom podľa vedcov kométa pomenovaná C/2012 S1 mala žiariť oveľa jasnejšie ako Mesiac v splne. Ak sa ich predpoveď naplní, pôjde podľa serveru astronomynow.com o jednu z najpamätihodnejších komét histórie.

Vlasaticu objavili astronómovia 21. septembra v súhvezdí Raka vo vzdialenosti približne miliardy kilometrov od Zeme a 939 miliónov kilometrov od Slnka. K tomu by sa mala najviac priblížiť 28. novembra budúceho roka, kedy bude asi 1,2 milióna kilometrov od jeho povrchu. V tej dobe by sa zo Zeme mala javiť tak jasná, že bude krátkodobo vidieť aj vo dne.

Zatiaľ je ešte kométa natoľko vzdialená, že ju je možné vidieť len teleskopom. Od leta 2013 by mala byť viditeľná aj obyčajným ďalekohľadom, voľným okom potom od začiatku novembra do polovice januára 2014. Najlepšie podmienky pre jej sledovanie majú byť na severnej pologuli.

Podľa serveru Space.com je kométa veľmi zaujímavá aj tým, že sa pravdepodobná dráha jej letu podobá dráhe Veľkej kométy z roku 1680, ktorú bolo možné pozorovať aj za denného svetla a ktorá za sebou nechávala výrazný dlhý chvost.

O kométe sa dočítate viac TU.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu