Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kosti ostré ako žiletky: Dievčina vážiaca 19 kíl sa "vyhrabala" z anorexie!

Emma dnes a ako dvadsaťročná
Emma dnes a ako dvadsaťročná (Zdroj: Daily Mail)

GLASGOW - Emma O'Neilová (22) zo škótskeho Glasgowa si prešla skutočným peklom. Už ako dieťa trpela anorexiou, ktorá z nej spravila chodiacu kostru. Avšak až po tom, čo ju pri prechádzaní cez cestu takmer zabili autá, si uvedomila, že so sebou musí niečo robiť. Teraz, o osem rokov neskôr, je z nej opäť zdravá žena s normálnou hmotnosťou.

Emma si už dnes nespomína, ako sa to všetko začalo, ale pamätá  si, že už ako tínedžerka veľa športovala a netrpela nadváhou. Nebola to teda vraj vec ješitnosti, ale skôr zaťatosti, kedy chcela zistiť, na akú hmotnosť, sa vlastne dokáže vypracovať. Tento krok sa pre ňu stal natoľko návykový, že kilá išli rapídne dolu, až nakoniec skončila v nemocnici pod dohľadom lekárov. Umelú výživu, ktorou sa ju snažili kŕmiť, však vytrhávala a odmietala jesť. Jej kosti boli dokonca také ostré, že dokázali rozrezať posteľnú bielizeň.

Keď ju po dvoch rokoch pustili, aby si na celý deň vyšla s otcom na nákupy do Glasgowa, jej otec ju musel po schodoch vyniesť v náručí, pretože to sama nezvládla. Ani vtedy si však neuvedomovala, ako je na tom zle. Varovný signál si všimla až o pár hodín neskôr, keď prechádzali cez rušnú cestu a jej v polovici zbadala, že sa ňu rútia autá. Snažila sa síce bežať na drúhu stranu, ale jej svaly sa ani nepohli a ona skolabovala. Zmena však nenastala ako šibnutím čarovného prútika, ale trvala ďalšie roky.

"Anorexia je ako väzenie, z ktorého neviete ujsť. Videla som, aký devastujúci účinok to malo na mojich rodičov, a ja som nevedela, ako im pomôcť, ale myslela som si: Nemôžem stratiť svoju rodinu, znamená pre mňa všetko," hovorí dnes už dospelá žena, ktorá iba minulý rok našla samu seba a zistila, že najdôležitejšou vecou pre ňu je mať dieťa, kariéru a zdravé telo. Svoj život už nechce ďalej premárniť, a preto sa snaží so svojimi priateľmi zriadiť nadáciu, ktorá má pomôcť ľuďom s anorexiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu