Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smajlíky dnes oslavujú výročie: Hádajte, ako dlho ich už používame!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hdwallpapersland.com)

BRATISLAVA - Sú nám dobre známi, pretože ich väčšina z nás používa v každodennej komunikácii. Reč je o smajlíkoch, usmiatych či zamračených tváričkách, ktorými vyjadrujeme svoje pocity. Dnes uplynulo už tridsať rokov odvtedy, čo ich používame.

Za otca tzv. emotikonov je považovaný doktor Scott Elliott Fahlman (64) z Pittsburghu, ktorý ich prvýkrát použil 19. 9. 1982. Profesor usúdil, že by bolo dobré, aby si ľudia vo vzájomnej komunikácii mohli dať najavo, či to, čo napísali, myslia vážne, alebo naopak zo srandy. Ako prvé vytvoril dva protikladné smajlíky označujúce veselé a smutné správy: :-) a :-( a upozornil, že sa majú čítať zboku.

Fahlman pred tridsiatimi rokmi ani len netušil, akú revolúciu svojím vynálezom spôsobí. Odvtedy sa samozrejme vyvinuli stovky ďalších emotikonov, ktoré vyjadrujú najrôznejšie emócie a taktiež činnosti. Smajlíci sa môžu smiať, plakať, vyplazovať jazyk, posielať bozk ale dokonca aj vracať. Bez nich si už internetovú či mobilnú komunikáciu nevieme ani predstaviť. Používame ich v mejloch, esemeskách, chatoch či statusoch na sociálnych sieťach.

Emotikony však slúžia nielen na pobavenie, ale sú aj prospešní, poznamenal portál tn.cz. Predchádzajú totiž nedorozumeniam a spresňujú, ako čo človek vlastne myslel.

Prvotná myšlienka smajlíkov sa objavila ešte v roku 1969, keď Rus Vladimir Nabokov napísal do amerického denníka New York Times o potrebe znakov, ktoré by ukázali, kde je text odľahčený. Svoj nápad ale nedotiahol do konca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu