Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gibony spievajú ako operné hviezdy, ukázali vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Londýn 23. augusta (TASR) - Gibony sú opernými divmi džungle. Tieto malé opice používajú rovnaké techniky k rozozvučaniu svojho spevu v pralesoch juhovýchodnej Ázie ako sopranisti slávnych operných chrámov, akými sú milánska La Scala či newyorská Metropolitná opera. Píše o tom agentúra Reuters.

Odvoláva sa na závery výskumu japonských vedcov, ktorí testovali vplyv hélia na gibonie volanie, aby zistili, ako sa pod vplyvom tohto plynu posúva hlas smerom k vyšším tónom. Experiment ukázal, že zvieratá boli schopná zosilniť vysoké tóny rovnako, ako to vedia niektorí profesionálni ľudskí speváci. Kým medzi ľuďmi to zvláda len pár jedincov, gibony sú toho schopné bez väčšieho úsilia, uviedol Takes Nišimura z Kjótskej univerzity.

Spievanie je pre gibonov veľmi dôležité. Hlasným volaním a popevkami komunikujú naprieč džungľou. Experti tieto ich výmeny, vďaka ktorým sú schopní komunikovať aj na vzdialenosť dvoch kilometrov, označujú ako "duety". "Naše dáta ukazujú, že akustické a psychologické mechanizmy používané v giboňom spievaní sú podobné ľudskému sopránovému spevu, profesionálnej opernej technike," uviedol Nišimura a jeho kolegovia v štúdii publikovanej v časopise American Journal of Physical Anthropology.

To, že vedci gibonov skúmali s pomocou hélia, síce môže vyzerať trochu excentricky, ale je to vraj logické. Umožní to otestovať, ako zvieratá kontrolujú spev, keď sa rezonančná frekvencia v ich hlasovom ústrojenstve zvýši smerom nahor. "S použitím héliového prostredia môžeme ľahko vidieť, ako rezonancia funguje a ako gibony vyludzujú hlasné čisté volania," povedal Nišimura.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu