Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bermudský trojuholník v Anglicku: Bez stopy tam miznú holuby!

Aj chovateľ Stuart Fawcett zaznamenal medzi svojimi holubmi veľký úbytok
Aj chovateľ Stuart Fawcett zaznamenal medzi svojimi holubmi veľký úbytok (Zdroj: thenorthernecho.co.uk)

THIRSK - V Británii riešia problém, ktorý sa dá prirovnať k záhade Bermudského trojuholníka. Na severovýchode Anglicka sa totiž bez stopy strácajú poštové holuby. Príčinu tohto nezvyčajného javu sa zatiaľ nepodarilo odhaliť ani expertom.

K zmiznutiam dochádza už od apríla, a to v oblasti medzi mestami Thirsk, Wetherby a Consett. Naposledy sa tak stalo minulú sobotu, kedy chovatelia zo Škótskeho klubu poštových holubov vyslali z mesta Thirsk 232 vtákov. Do cieľa pri škótskych hraniciach ich však dorazilo iba 13.

Chovatelia vtákov určených na závody prišli za posledné mesiace údajne až o polovicu svojich holubov. Cena niektorých z nich sa pritom pohybuje na úrovni desiatok tisíc libier. Niektorí majitelia sa preto rozhodli, že svojich zverencov nebudú vypúšťať dovtedy, kým sa nezistí, prečo miznú.

"Vždy keď tade letia, stane sa niečo podivné. Preto tú oblasť nazývame bermudským trojuholníkom," uviedol škótsky chovateľ poštových holubov Austin Lindores.

Odborníci zatiaľ nevedia, čo túto záhadu spôsobuje. Mnohí sa domnievajú, že vtáky jednoducho stratia kurz popri tom, ako sa snažia vyhnúť tohtoročným abnormálne častým dažďom. Iná teória zas hovorí, že na vine je neobvykle vysoká miera slnečnej aktivity, ktorá narušila magnetické polia, ktorými sa vtáky pri návrate domov údajne riadia. Úplne vylúčené nie je ani to, že holuby môžu miasť signály z monitorovacej stanice neďaleko mesta Harrogate, uviedol portál Novinky.cz.

"Je to najhorší rok, ktorý miestni chovatelia závodiaci viac ako polstoročie pamätajú," uviedol Stuart Fawcett z Darlingtonu, ktorý sa poštovým holubom venuje už tridsať rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu