Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Evolučný žralok: Nový druh môže zmeniť budúcnosť!

Hybridný žralok
Hybridný žralok (Zdroj: Univerzita v Queenslande)

SYDNEY - Austrálski vedci informovali o novom žralokovi, ktorý je hybridom dvoch doteraz známych druhov žijúcich v odlišnom prostredí. Podľa nich je to dôsledok prispôsobovania sa klimatickým zmenám a vedci z univerzity v Queenslande to označujú za evolučný vývoj odohrávajúci sa v priamom prenose.

Študovali 57 jedincov nového druhu, ktorý vznikol párením austrálskeho žraloka čiernoplutvého žijúceho pri austrálskych brehoch a žraloka čiernoplutvého z iných oblastí svetových oceánov.

"Prekvapuje nás, že tohto hybridného žraloka doteraz nikto nevidel. Ide o evolúciu v priamom prenose," povedal Jess Morgan z univerzity v Queenslande. Pozorovaní jedinci sú vraj silní a dokážu sa reprodukovať.

Nového žraloka objavili vďaka veľkej štúdii, ktorá sa vykonáva v Austrálii a jej vodách s cieľom zmapovať tamojšiu faunu. Pri genetických testoch vyšlo najavo, že určité žraloky patria danému druhu a pritom majú fyzické vlastnosti druhu iného.

Austrálsky žralok čiernoplutvý je menší než čiernoplutvý žraloky žijúci v iných vodách. Nedokáže prežiť inde než v trópoch. Pritom hybridní jedinci boli nájdení až vo vzdialenosti 2000 kilometrov južne od pôvodného teritória, v oveľa chladnejších vodách.

Morgan povedal, že sa tým pre austrálskeho žraloka rozšírilo životné prostredie. Ďalší vedec Colin Simpfendorfer, ktorý na výskume spolupracoval, povedal, že ak bude hybridný druh silnejší ako druhy pôvodné, mohol by ich postupne nahradiť. "Neviem, či o to ide v tomto prípade, ale je jasné, že je tento druh životaschopný, že sa rozmnožuje a že už existuje v niekoľkých generáciách. Zdá sa, že sú to úplne zdravé zvieratá," vyhlásil.

Pri výskume sa zistilo, že na niektorých miestach je hybridných jedincov veľa a že tvoria až pätinu tamojšej populácie žralokov. Zatiaľ ale nič nenasvedčuje tomu, že by kvôli tomu klesali počty žraloka pôvodného.

Žraloky čiernoplutvé sú pomerne malé, v dospelosti dosahujú 150 centimetrov a vážia niečo cez 20 kilogramov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu