Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Muži, dvíhajte činky: Znížite riziko vzniku cukrovky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Muži, ktorí sa pravidelne venujú dvíhaniu činiek, si podľa najnovšieho výskumu zabezpečia nielen vypracované telo, ale i o tretinu menšie riziko vzniku diabetu druhého typu.

Výskumníci z Harvard School of Public Health a University of Southern Denmark to zistili na základe sledovania 32-tisíc mužov počas 18 rokov. Výsledky svojho výskumu zverejnili v magazíne Archives of Internal Medicine.

Doteraz sa preventívne účinky súvisiace s diabetom druhého typu pripisovali iba aeróbnemu cvičeniu. Výskum však ukázal, že mužom stačí 30 minút dvíhania činiek päťkrát týždenne a riziko vzniku tejto choroby sa zníži o 34 percent. Pomôže však už i hodina týždenne, ktorá predstavuje o 12 percent nižšie riziko. Stále však platí, že pri pravidelnom aeróbnom cvičení, t.j. behaní, bicyklovaní či korčuľovaní je toto číslo až okolo 50 percent. Pri kombinácii oboch už ide o 59 percent menšie riziko.

"Mnoho ľudí má problém so začatím aeróbneho cvičenia či jeho pravidelnosťou. Tieto nové výsledky ukazujú, že dvíhanie činiek môže z veľkej časti slúžiť ako alternatíva," vyjadril sa vedúci výskumu Anders Grontved. Zatiaľ nie je známe, či podobným spôsobom môžu s cukrovkou bojovať i ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu