Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lietajúce stroje Leonarda da Vinciho uvidíte v Košiciach

Da Vinciho lietajúce stroje Zobraziť galériu (7)
Da Vinciho lietajúce stroje (Zdroj: mik)

KOŠICE – Mona Lisa, Dáma s hranostajom, drevený tank, katapult, lietajúce stroje a mnoho ďalších skvelých diel úžasného renesančného umelca leonarda da Vinciho môžete uvidieť v košickom Slovenskom technickom múzeu.

Výstava Leonardo da Vinci – geniálny vynálezca je vrcholom výstavnej sezóny v  Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Repliky 66 jeho najznámejších diel prichádza z múzea veľkolepých prác z Florencie a tieto unikátne diela budú môcť návštevníci vidieť až do 31. októbra. „Pôvodne mala byť výstava v Banskej Bystrici, ale v Košiciach sme sa stretli s oveľa väčším pochopením,“ hovorí Giorgiou Pizzamiglio z múzea vo Florencii. „Všetky vystavené repliky najznámejších Leonardových diel sú funkčné,“ dodáva riaditeľ Slovenského technického múzea Eugen Labanič. Nádherné sú i kópie najznámejších obrazov, ako Mona Lisa, Dáma s hranostajom alebo Posledná večera.

Výstava mapuje najmä Florenstské obdobie majstra, ktorý sa narodil v malej dedinke pri Florencii. Jeho diela dodnes vzbudzujú úžas a jeho vynálezy majú i v súčasnosti svoje uplatnenie. Na výstave sú repliky podľa originálnych Lenardových nákresov, pri ktorých si autor musel v 15. storočí pomôcť len s drevom, plátnom, silným povrazom a plátkami kovu. Práve v tomto roku je 560. výročie da Vinciho narodenia, ktorý nikdy nemal vzťah so ženami a obklopoval sa najmä mladými chlapcami. O jeho homosexualite ssa dá už len ťažko pochybovať, dokonca sa vraví, že umrel v náručí kráľa, ktorý mu bol viac než len blízky priateľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu