Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kuriozity z olympiád: Aj toto sa vážne mohlo stať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Olympijské hry počas svojej dlhoročnej histórie zažili viacero kurióznych situácií. Vo všetkých disciplínach sa našiel niekto, kto vyčnieval z priemeru alebo koho počínanie neuniklo pozornosti médií.

LONDÝN 1908
Kanaďan Tom Longboat viedol v maratónskom behu, ale po 32 kilometroch skolaboval z horúčavy. Vedenia sa ujal juhoafrický väzenský dozorca Charles Hefferon, ktorému dal niekto dva kilometre pred cieľom oslavný pohárik šampanského. Bublinky mu neurobili dobre a bežec sa ovracal.

Predbehol ho taliansky pekár Dorando Pietri, ktorý prišiel na štadión úplne zmätený a vydal sa zlým smerom. Potom, čo ho organizátori poslali správnou cestou k cieľu, začal kolabovať a po piatom páde ho cez cieľovú čiaru preniesli. To však nemohlo byť uznané a bežec bol diskvalifikovaný. Víťazom sa nakoniec stal Američan John Hayes.

HELSINKI 1952
Víťazstvo Luxemburčana Josyho Barthela v behu na 1500 metrov bolo natoľko neočakávané, že orchester na štadióne musel improvizovať hymnu malej krajiny, ktorú nemal naučenú. Športovec sa nad výsledkom rozplakal s tvárou v dlaniach.

AMSTERDAM 1928
Austrálsky veslár Henry Pearce vo štvrťfinálovom závode zastavil, aby pustil kačaciu rodinku. Napriek tomu vyhral a nakoniec získal zlato.

SAINT LOUIS 1904
Američan Fred Lorz prišiel o svoje víťazstvo v maratóne potom, čo vyšlo najavo, že väčšinu cesty prešiel autom.

BERLÍN 1936
Maďarský strelec Karoly Takács sa nemohol zúčastniť závodu, pretože nemal dôstojnícku hodnosť. Potom mu pri vojenskom cvičení vybuchol granát v pravej ruke. Naučil sa strieľať ľavou a po zrušení zákazu vyhral dve olympijské zlatá v rokoch 1948 a 1952.

PARÍŽ 1924, AMSTERDAM 1928
Američan Johnny Weismuller vyhral všetky plavecké preteky. Potom si zahral Tarzana vo filme a jeho šialený krik, ktorý si kvôli svojej úlohe nacvičil, ho zachránil pred únosom na Kube v roku 1958.

PARÍŽ 1900
Strelci na letiaci cieľ strieľali na živé holuby. Zabili ich viac ako 300. Víťaz súťaže Leon de Lunden z Belgicka ich mal na svedomí 21.

LOS ANGELES 1932
Prekážkový dostih bol o jedno kolo majúce 7,5 kilometra dlhší kvôli tomu, že sa rozhodca prepočítal.

LONDÝN 1948
Atletické preteky boli kvôli zlému počasiu odložené a končili až po zotmení za svetiel okolostojacich automobilov.

BARCELONA 1992
Organizátori začali na tejto olympiáde rozdávať športovcom kondómy. V roku 2000 v Sydney ich použili všetkých 70 000 a o štyri roky neskôr ich preto dostali dvojnásobok. V Pekingu organizátori rozdali 100 000 prezervatívov a na londýnske hry ich je pripravených 150 000.

HELSINKI 1952
Na žiadosť Sovietskeho zväzu boli zriadené tri olympijské dediny. Pre mužov, pre ženy a pre športovcov z krajín za železnou oponou.

LONDÝN 1908
Čestné kolečko obehol maratónsky víťaz John Hayes zo Spojených štátov nesený na stole.

ATÉNY 1896
Trojskokana Jamesa Connollyho nepustili na olympiádu z Harvardskej univerzity, kde študoval. Zo školy kvôli tomu odišiel a po víťazstve odmietol čestný titul, ktorý mu ponúkala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu