Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prekvapivé odhalenie z Hitlerovej minulosti: Chránil Žida pred prenasledovaním!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Adolf Hitler sa osobne zastal židovského právnika a po určitý čas ho chránil pred prenasledovaním. S odvolaním sa na štvrťročník Jewish Voice from Germany, vydávaný v Berlíne, o tom dnes informovala agentúra DPA, podľa ktorej ide o druhý taký známy prípad.

Ernst Hess (1890-1983) bol sudcom v Düsseldorfe a s Hitlerom sa poznal z čias prvej svetovej vojny, kedy bol nejakú dobu veliteľom jeho roty. Podľa historičky Susanne Maussovej zostal Hess do roku 1941 prakticky nedotknutý nacistickou protižidovskou politikou, najmä vďaka listu, ktorý v mene Hitlera napísal ríšsky vodca SS Heinrich Himmler.

List z augusta 1940, ktorý historička objavila vlani, upozorňoval úrady na to, že Hess "by mal byť v každom ohľade ponechaný v pokoji ... podľa priania vodcu".

Doteraz bol známy len jeden podobný prípad, kedy sa Hitler zastal Žida. Nacistický vodca vzal podľa DPA pod ochranu lineckého lekára svojej matky Eduarda Blocha pred jeho emigráciou v roku 1940.

Hess bol v 30. rokoch minulého storočia následkom "arizácie" zbavený pozície sudcu a odsťahoval sa do Bolzana v Južnom Tirolsku. Následne sa cez spoločného vojnového kamaráta Fritza Wiedemanna obrátil na Hitlera. V liste nemeckého vodcu Hess, ktorý konvertoval k protestantizmu, žiadal, aby nebol označovaný za Žida.

Hitler to síce odmietol, zároveň ale cez Himmlera úradom uložil, aby Hessa posielali zaopatrene do Talianska. Hess tiež dostal nový pas, v ktorom chýbalo pre Židov povinné prostredné meno "Israel". Vďaka tomu nebol navonok Hessov pôvod poznať.

Po dohode Hitlera s talianskym fašistickým vodcom Mussolinim sa ale nemeckí obyvatelia Južného Tirolska museli vrátiť do Nemecka, a Hess sa preto v roku 1939 usadil v bavorskej obci Unterwössen, kde bol neskôr pod Hitlerovou ochranou. V roku 1941 mu však bolo oznámené, že pod ňou už nestojí. Zvyšok vojny potom strávil ako nútene nasadený v koncentračnom tábore Milbertshofen u Mnichova. Pred deportáciou ho podľa Maussovej zachránil manželský zväzok so ženou nežidovského pôvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu