Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prípad Zelený má 75 rokov: Hitlerov plán útoku na Československo a zrada západu!

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: SITA)

BERLÍN/PRAHA - Pred 75 rokmi, 1. júna 1937, začal nemecký generálny štáb práce na pláne prepadnutia Československa. Takzvaný plán Zelený (Fall Grün) ale nakoniec zostal len na papieri, pretože československá vláda na základe mníchovskej dohody postúpila Nemecku pohraničné územie bez odporu.

Operačný plán na rozdrvenie Československa sa začal podrobnejšie rysovať 21. apríla 1938 na schôdzke nemeckého vodcu Adolfa Hitlera s vrchným veliteľom Wehrmachtu Wilhelmom Keitelom. Finálna verzia plánu nakoniec predpokladala nasadenie piatich armád o celkovej sile 39 divízií, pričom hlavný úder mali viesť paralelne 10. armáda generála Waltera von Reichenaua (zo západu smerom na Plzeň a Prahu) a 12. armáda generála Wilhelma von Leeba (z juhozápadu cez České Budějovice dvoma smermi na Tábor a Jihlavu).

Ďalšie pokyny vydal Hitler 27. septembra 1938. Sedem divízií malo byť pripravených zaútočiť na ČSR o tri dni neskôr. Potom, čo československá vláda 30. septembra dopoludnia prijala podmienky mníchovskej dohody a postúpila pohraničné oblasti Nemecku, zostal plán Zelený nevyužitý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu