Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia možno schváli genetickú modifikáciu: Jedno dieťa "splodia" traja rodičia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Britský parlament môže už v budúcom roku schváliť vytváranie geneticky modifikovaných detí. Zmena zákona má umožniť porodiť potomkov chránených pred množstvom fatálnych dedičných chorôb. V dôsledku novej technológie budú mať deti dve matky a jedného otca.

Zástancovia novej technológie tvrdia, že s pomocou genetickej modifikácie ženských vajíčok možno pomôcť párom trpiacim častými potratmi alebo častou smrťou novorodencov zapríčinenou dedičnými ochoreniami. Podľa kritikov daná technológia hanobí princíp posvätnosti ľudského života a môže mať následky pre celé generácie týchto detí.

Asi 12 000 ľudí v Británii žije s ochorením spôsobeným chybami v genetickom materiáli tzv. mitochondrií, ktoré sa nachádzajú vo väčšine buniek. Mitochondrie majú vlastnú genetickú sústavu a slúžia predovšetkým na získavanie energie, ale podieľajú sa aj na ďalších procesoch. Chybné mitochondrie môžu spôsobiť celý rad porúch, ktoré zvyčajne ovplyvňujú orgány a tkanivá, ktoré využívajú najviac energie, ako je mozog, srdce a svaly. Približne jeden z 200 ľudí pritom trpí nejakou formu mitochondriálnej mutácie, ale zatiaľ čo niektoré majú iba mierne alebo žiadne prejavy, iné poruchy môžu byť progresívne a nakoniec fatálne.

Mitochondrie sú odovzdávané deťom iba z ich matiek. Nové techniky si tak dávajú za cieľ predísť škodlivým dedičným mutáciám a nahradiť ich zdravými mitochondriami od darkyne. Kvôli tomu môžeme hovoriť o akomsi treťom "rodičovi", resp. druhej "matke".

Oxfordský expert Julian Savulescu tvrdí, že "genetická "čistka" našich potomkov, aby sa z nich stali lepší ľudia, to je jednoducho 'zodpovedné rodičovstvo'. Či sa nám to páči alebo nie, budúcnosť ľudstva je teraz v našich rukách. Miesto, aby sme sa genetiky báli, mali by sme ju vítať. Môžeme pracovať lepšie ako obyčajná náhoda."

Proti nemu sa však ozývajú iné hlasy, ktoré argumentujú tým, že jedného dňa by sa táto metóda mohla použiť na vytvorenie novej, vyšľachtenejšej rasy ľudí oplývajúcej napríklad väčšou silou či vyššou inteligenciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu