Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Silikóny oslavujú výročie: Takto vyzerali prvé umelé prsia!

Prvé silikónové prsia na svete Zobraziť galériu (3)
Prvé silikónové prsia na svete (Zdroj: ienhance.com)

PRAHA - Tento rok uplynulo už päťdesiat rokov od prvého zväčšenia pŕs silikónovými implantátmi. Priekopníkom v tejto oblasti bol americký doktor Frank Gerow, ktorého k zákroku inšpirovalo zvieranie vrecúška s krvou. Keď ho totiž stlačil, zistil, že má tvar ženského prsníka.

Spoločne s kolegom Thomasom Croninom naplnili na houstonskej klinike tekutým silikónom pevné obaly, ktoré sa rozhodli najprv vyskúšať na fenke Esmeralde. Zviera vydržalo so silikónmi niekoľko týždňov bez toho, aby sa u neho objavila alergická reakcia, a preto dvojica vyhľadala ľudskú dobrovoľníčku.

Tou sa stala v roku 1962 tridsaťročná Timmie Jean Lindseyová. Tá sa pôvodne chcela zbaviť tetovania na prsiach a dať si upraviť odstávajúce uši. Lekári jej sľúbili, že ak "si nechá zväčšiť prsia, odstránia jej oba hendikepy zadarmo". Nakoniec teda prikývla.

Američanka si zákrok pochvaľovala. Nečudo, zo zvädnutých dvojok mala razom plné trojky. "Muži sa za mnou ďaleko viac otáčali a pískali na mňa," popisovala Lindsey reakcie okolia na zmenu dekoltu.

Po silikónových prsiach nastal obrovský dopyt. S tým ale úmerne rástol aj výskyt zdravotných problémov u pacientok, ktoré zákrok postúpili. Tie sa začali súdiť. Výrobca silikónov, ktorému lekári predali svoj ​​nápad, nakoniec musel 150 tisícom žien vyplatiť odškodné v celkovej výške 4,5 miliardy dolárov (3,3 miliardy eur).

Aj u Timmie sa desať rokov po operácii objavili ťažkosti, napísal Blesk.cz. Prsia jej stvrdli a boleli ju. Po čase to síce prešlo, ale prsia už ostali mierne povisnuté.

Prsia sa umelo prvýkrát upravovali ešte v roku 1895. Nemecký lekár českého pôvodu Vincenz Czerny vytvoril implantát z tukového tkaniva pacientky z nezhubného nádoru na ich chrbte. Na začiatku 20. storočia sa na vypchávanie pŕs používala guma, slonovina, hovädzia chrupavka alebo sklenené guličky a neskôr silikónové injekcie, ktoré však spôsobovali bolesti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu