Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zázrak menom Jacob: Má 14, je autista a končí štúdium kvantovej fyziky

Jacob si niekedy zapisuje svoje myšlienky na sklo Zobraziť galériu (2)
Jacob si niekedy zapisuje svoje myšlienky na sklo (Zdroj: YouTube)

INDIANAPOLIS - O autistoch je známe, že bývajú častokrát nadpriemerne inteligentní. Jacob Barnett z Indiany je toho dôkazom. Napriek tomu, že má len štrnásť rokov, už čoskoro dokončí vysokú školu. A to nie hocijakú. Jeho hlavným odborom je kvantová fyzika, pre väčšinu z nás oblasť mimo nášho chápania.

Jacobovi v dvoch rokoch diagnostikovali Aspergerov syndróm, čo je druh autizmu, čiže vývojovej poruchy, pre ktorú je charakteristický deficit v oblasti komunikácie a sociálnej interakcie. Lekári predpokladali, že sa nikdy nenaučí hovoriť ani čítať.

Chlapec chodil na terapiu, ktorá mala zlepšiť kvalitu jeho života. Lenže matka Kristine (36) si po čase všimla, že má presne opačný efekt. Jej syn bol po nej vždy smutný a skleslý a naopak, keď na ňu nešiel, jeho nálada sa razom zlepšila.

Ako Jacob rástol, jeho rodičia si všimli, že sa zaoberá vecami, ktorým väčšina dospelých nerozumie. Už ako trojročný sa začal zaujímať o fyziku a astronómiu, skladal 5000-tisícové puzzle ako nič a študoval mapy, píše Daily Mail. Ako osemročný skončil strednú školu a stal sa poslucháčom na Indiana University v Indianapolise. Jeho IQ dosahuje neuveriteľných 170 bodov, toľko nemal ani Albert Einstein.

Jacob si niekedy zapisuje svoje myšlienky na sklo
Zobraziť galériu (2)
Jacob si niekedy zapisuje svoje myšlienky na sklo  (Zdroj: YouTube)

"Momentálne pracuje na teórii, ktorá zahŕňa tie najzložitejšie problémy v oblasti astrofyziky a teoretickej fyziky. Ak sa mu ju podarí dokončiť, je pravdepodobné, že za ňu dostane Nobelovu cenu," povedal profesor Scott Tremaine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu