Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnebezpečnejší skok histórie: Rus sa vrhol dolu z himalájskej hory!

A šup ho dole!
A šup ho dole! (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Pri niektorých športoch a aktivitách je ťažké určiť, kde sa končí dobrodružstvo a začína šialenstvo. Známy ruský base jumper Valerij Rozov by o tom mohol rozprávať svoje. Venuje sa skákaniu zo skál, veží či mostov, pričom jeho výbavu tvorí len špeciálny oblek. Jediná chyba znamená istú smrť. Naposledy zariskoval v Himalájach, keď sa spustil strmhlav z jednej z najvyšších hôr.

Štyridsaťsedemročný Valerij sa postaral o nový svetový rekord, keď sa vrhol z vrcholku hory Shiving (6453 m. n. m.), ktorá sa nachádza v indickej časti Himalájí. Behom niekoľkých sekúnd prekročil rýchlosť 200 kilometrov za hodinu a až potom "roztiahol krídla" a začal plachtiť. Nakoniec pristál o 2200 metrov nižšie na ľadovci a iba o 90 sekúnd neskôr.

Skokom zakončil tridsaťdňovú expedíciu, ktorá zahŕňala šesťdňový výstup na horu. Kuriózne je, že zvyšku skupiny trval zostup celé tri dni, napísal portál Novinky.cz.

"Išlo o môj prvý projekt v Himalájach. Po ceste nás postretlo niekoľko komplikácií a tak som veľmi rád, že nakoniec všetko dobre dopadlo," uviedol Rozov, ktorý je dvojnásobným svetovým šampiónom vo skydivingu. Prvýkrát na seba upozornil v roku 2009, keď skočil na Kamčatke do aktívneho vulkánu a o rok neskôr, keď sa vrhol z vrcholku Ulvetanna na Antarktíde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu