Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poriadna hanba BBC: Smiešna mapa v dokumente o rasizme na Eure!

Kto sú teda tí naši západní susedia? Zobraziť galériu (2)
Kto sú teda tí naši západní susedia? (Zdroj: bbc)

KYJEV/VARŠAVA - Britská televízia BBC v pondelok odvysielala kontroverzný dokument s názvom Euro 2012: Stadiums of Hate (Štadióny nenávisti), v ktorom pomocou archívnych záberov a rozhovorov reportéra vykresľuje obraz Poľska a Ukrajiny ako krajín, kde sa fanúšikovia zdravia nacistickými pozdravmi a pri kontakte afrických futbalistov s loptou vydávajú zvuky podobné kriku opíc. Oba usporiadateľské štáty sa voči videu rázne ohradili a hovoria o diskreditácii. Zaujímavý je však aj fakt, že taká prestížna stanica ako BBC urobila úplne školácku chybu a na mape si pomýlila našich susedov Česko a Rakúsko. Nehovoriac o "Juhoslávii".

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia odmietol "diskreditačnú kampaň" britských médií ohľadom údajného rasizmu na ukrajinských a poľských štadiónoch. Poľsko zase odkazuje do zahraničia, že nikomu v tejto krajine kvôli jeho pôvodu nebezpečenstvo hroziť nebude.

Podľa poľského organizačného výboru "to nemá nič spoločné s realitou". Nenávisť voči cudzincom a rasizmus na štadiónoch sú vraj celoeurópsky a nie špecificky poľský problém. Ministerstvo zahraničia vo Varšave preto bude chcieť, aby BBC opravila "neopodstatnené tvrdenie, že je nebezpečné jazdiť do Poľska na futbalový šampionát", napísala agentúra SID.

Bývalý kapitán anglickej reprezentácie Sol Campbell doplnil obrazy komentárom, v ktorom fanúšikov pred cestou do Poľska a na Ukrajinu varoval. "Mali by ste zostať doma a pozerať sa na televíziu. Neriskujte, mohli by ste sa vrátiť domov v rakve," uviedol anglický obranca.

Jeho výroky ukrajinské ministerstvo zahraničia "hlboko znepokojilo". Podľa hovorcu Oleho Vološyna sú obvinenia z rasizmu vymyslené a ich cieľom je zdiskreditovať nielen futbalové Euro a Ukrajinu, ale aj celú východnú Európu. "Ukrajinskú spoločnosť je možné obviňovať z čohokoľvek, ale pokiaľ ide o rasizmus, sú členské štáty Európskej únie ďaleko pred nami," odkázal do Londýna Vološyn.

"Nikto, kto príde do Poľska, sa nedostane do nebezpečenstva kvôli svojmu pôvodu," uistil poľský premiér Donald Tusk.

Campbell BBC povedal, že Ukrajina ani Poľsko si usporiadanie Eura nezaslúžia. "Keď chcete majstrovstvá, vyriešte si najskôr svoje problémy. Tak prestížnu súťaž si nezaslúžite," vyhlásil anglický futbalista.

Jeho výroky sa nepáčia ani kapitánovi ukrajinskej reprezentácie Andrejovi Ševčenkovi. "S rasovými útokmi nemáme problém, anglickí fanúšikovia sa nemajú čoho báť," povedal BBC bývalý útočník londýnskej Chelsea.

Aj BBC sa občas podarí prešľap. V čase 2:27 si treba pozornejšie pozrieť zobrazenú mapku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu