Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jedna katastrofa za druhou: Náš svet zničili obrovské asteroidy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dailygalaxy.com)

LONDÝN - Prvé formy života na Zemi sa museli vyrovnať s početnejšími dopadmi asteroidov, ako si vedci doteraz mysleli. Na povrch ich dopadlo najmenej sedemdesiat a ich rozmery zodpovedali meteoritu, ktorý zrejme pred 65 miliónmi rokov spôsobil vyhynutie dinosaurov. Tvrdia to dve štúdie, ktorých závery uverejnilo najnovšie vydanie odborného magazínu Nature.

V dobe pred 3,8 až 1,8 miliardou rokov dopadlo na Zem prinajmenšom sedemdesiat vesmírnych kolosov o priemere až 40 kilometrov. Nárazy spôsobili globálne katastrofy, ktoré mohli zásadne ovplyvniť život na planéte.

Vedci doteraz vychádzali z toho, že fáza intenzívnych dopadov vesmírnych telies, takzvané neskoré veľké bombardovanie, skončila už pred 3,8 miliardou rokov - teda pred vznikom života. Teraz sa ale ukázalo, že toto bombardovanie Mesiaca a Zeme pokračovalo výrazne dlhšie.

"Niektoré z týchto nárazov boli mnohokrát väčšie ako ten od chicxulubského asteroidu, ktorý pred 65 miliónmi rokov vyhubil dinosaury," vyhlásil Brandon Johnson z americkej univerzity Purdue, autor jednej zo spomínaných dvoch štúdií. Chicxulubský asteroid mal priemer 12 až 15 kilometrov, novo zistené meteority mohli mať priemer až 40 kilometrov.

"Mohli zničiť všetok život na povrchu Zeme," povedal Johnson. V tej dobe existovali prvé formy života väčšinou len vo vode, preto mohli katastrofu prežiť. Vedci sa z tohto dôvodu domnievajú, že takto silné vplyvy mohli zásadne zmeniť evolúciu a biosféru.

Stopy po takýchto zrážkach vedci hľadali skúmaním drobných guľôčok z roztavenej horniny. Pri dopade meteoritu sa časť zasiahnutej horniny vyparí do atmosféry, kde sa ochladením sformuje do podoby malých guľôčok, ktoré dopadnú späť na povrch. Ak je priemer meteoritu viac ako desať kilometrov, rozšíria sa tieto po celej planéte.

Ich analýzou môžu vedci aj bez existencie dopadového krátera určiť vek aj rozsah niekdajšej katastrofy a pôvod asteroidu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu