Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V Zürichu presunuli historickú budovu o 60 metrov!

Presúvanie budovy
Presúvanie budovy

ZÜRICH - Presun historickej budovy v Zürichu-Oerlikone sa úspešne skončil dnes krátko po 16.00 h. Technicky náročný presun objektu o 60 metrov západne sledovali od predpoludňajších hodín stovky občanov, ktorí reagovali na úspešnú realizáciu s minimálnou odchýlkou menej ako centimeter búrlivým aplauzom.

S presunom budovy, ktorá musela uvoľniť priestor rozširovaniu železničnej trate, sa začalo ešte v utorok o 11.00 h. V prvý deň prekonali experti vzdialenosť 32 metrov. Náklady na celý presun kancelárskej budovy z roku 1899, niekdajšieho sídla strojárskej fabriky Oerlikon, ktorá je jedným z  posledných pamätníkov tamojšej priemyselnej zóny, dosahujú približne 12 miliónov švajčiarskych frankov (9,99 mil. eur). Veľkú časť z nich uhradí nový vlastník objektu Swiss Prime Site.

Pôvodne mali budovu vysokú 80 metrov s hmotnosťou 6200 ton zbúrať, proti čomu však vzniesla námietky skupina miestnych občanov, politikov, ako aj istý priemyselný subjekt. Pôvodný majiteľ, priemyselný koncern ABB napokon tomuto tlaku neodolal a súhlasil s vôbec najväčším presunom budovy na starom kontinente.

Pozrite, ako sa presúva budova

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu