Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Historická udalosť: Do vesmíru odštartovala prvá sukromná raketa!

Štart rakety SpaceX Zobraziť galériu (4)
Štart rakety SpaceX (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Prvá súkromná kozmická loď odštartovala dnes o 03.44 h (09.44 h SELČ) z floridského Mysu Canaveral a vydala sa s nákladom potravín, oblečenia a počítačového vybavenia k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Jej úspešný štart otvoril novú éru kozmických letov.

Raketa Falcon-9 s kozmickou kapsulou Dragon komerčnej spoločnosti SpaceX dosiahla obežnú dráhu Zeme za deväť minút. Jej deväť motorov fungovalo celý čas perfektne. V sobotu počítače zrušili štart pol sekundy pred skončením odpočítavania, pretože palubný počítač zaznamenal u jedného z motorov vysoký tlak v komore, prekračujúci povolené hodnoty.
      
Skutočný test však príde až vo štvrtok, keď sa Dragon dostane do blízkosti vesmírnej stanice, poznamenáva agentúra AP. Vlastné pripojenie zabezpečí posádka stanice, ktorá musí modul zachytiť s pomocou robotického ramena. Ak všetko pôjde dobre, modul zakotví pri ISS v piatok.
      
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa obrátil na súkromný sektor, ktorý by mal po stiahnutí raketoplánov z obehu zabezpečovať cesty do kozmu. Záujem o tento kontrakt prejavilo niekoľko amerických spoločností. Cieľom je, aby americkí kozmonauti opäť lietali do vesmíru z americkej pôdy. Predstavitelia komerčnej spoločnosti SpaceX vyjadrili nádej, že to bude možné o tri až štyri roky.
      
NASA vlani v lete ukončila dlhoročnú prevádzku svojich raketoplánov - Discovery, Endeavour a Atlantis sa presunuli do múzeí. Odvtedy dopravu do kozmu zabezpečujú ruské rakety Sojuz, kým SpaceX alebo jeho konkurenti nebudú schopní túto úlohu prevziať.
      
Spoločnosť Space Exploration Technologies (SpaceX) so sídlom v Kalifornii založil pred desaťročím miliardár Elon Musk (40), ktorý je tiež spolutvorcom medzinárodného platobného systému PayPal umožňujúceho nákup cez internet.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu