Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Facebook platí Darwinova teória: Čím krajší, tým populárnejší!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

TWENTE - Chcete byť na Facebooku ešte viac obľúbený? Stačí, ak si pridáte zopár príťažlivých priateľov. Vyplýva to z novej štúdie, ktorá aplikuje teóriu Charlesa Darwina na fungovanie kybernetických sietí.

Tieto zistenia ukazujú, že signály reproduktívnej spôsobilosti ovplyvňujú naše rozhodnutia ohľadom priateľstva, povedal holandský výskumník Piet Kommers. "Ľudia sú priťahovaní inými ľuďmi, ktorí vyzerajú zdravo, šťastne a v sexuálnom zmysle produktívne. To je všeobecne prijímaný evolučný zákon," vysvetlil.

Tím z univerzity v holandskom Twente vytvoril štyri falošné účty na Facebooku, v ktorých použil fotografiu vzhľadovo neutrálneho muža a ženy. Každému z nich založili dva profily. Jedna zo stránok obsahovala fotografie dvoch príťažlivých "priateľov" - muža a ženy a druhá mala v priateľoch obrázky dvoch neprítažlivých osôb. Profily boli inak totožné - uvádzali miesto a dátum narodenia spomínaných ľudí, ich záujmy a obľúbené filmy, hudbu a televízne relácie.

Vedci potom ukázali tieto profily náhodne vybraným študentom vo veku 21 až 31 rokov a požiadali ich, aby ohodnotili ich sociálnu príťažlivosť. Účastníci odpovedali na také otázky, ako "Myslím, že by som sa s ňou/ním mohol priateliť" alebo "Bolo by príjemné s ňou/ním byť".

Podľa výskumníkov bolo o 20 percent pravdepodobnejšie, že respondenti budú mať záujem "priateliť sa" s tými profilmi, ku ktorým boli pripojené fotky príťažlivých priateľov.

"Vzhľad priateľov na Facebooku skutočne ovplyvňuje vnímanie vlastníka profilu," konštatovala štúdia, ktorú nedávno zverejnili v časopise International Journal of Web Based Communities. Podľa autorov to platí aj naopak: mať nepríťažlivých priateľov môže poškodiť príťažlivosť jednotlivcov i podnikov užívajúcich internetové sociálne siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu