Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pol miliónu užívateľov vypnú v júli internet: Ste medzi nimi?!

V prípade odpojenia od netu sa nedostanete ani na Facebook
V prípade odpojenia od netu sa nedostanete ani na Facebook (Zdroj: opfbapps.com)

WASHINGTON - Americká vyšetrovacia služba FBI "zamedzí prístup" na internet až pol miliónu užívateľov na celom svete. Toľko počítačov, väčšinou v strednej Európe, USA a Japonsku, je totiž zrejme stále nakazených vírusom DNSChanger. Patríte medzi nich?

Vírus, ktorý prvýkrát odhalili v roku 2007, zmenil v napadnutom počítači nastavenia siete takým spôsobom, aby všetka prevádzka prešla cez servery útočníkov. To im sprístupnilo niektoré informácie o aktivite napadnutých užívateľov, a dokonca umožnilo manipulovať s ich webovou aktivitou - napríklad podstrčiť falošné stránky. Útočníci zarábali na províziách z reklám, ktoré presmerovali na svoje účty.

Tímu vyšetrovateľov FBI sa podarilo podvodníkov odhaliť. Problém by ale nastal v prípade, že by zo dňa na deň vypli falošné servery - denne totiž cez ne na internet pristupovali milióny ľudí. Preto získala FBI povolenie prevádzkovať servery naďalej, samozrejme už ako klasické DNS servery bez škodlivého presmerovania.

Prevádzka serverov ale nie je lacná záležitosť, a hlavne nespadá do kompetencií FBI. "Aby pomohla obetiam nakazeným škodlivým programom DNSChanger, získala FBI súdne povolenie, ktorej zoskupenie ISC umožňuje dočasnú prevádzku 'čistých' DNS serverov," stojí na stránkach FBI.

"Toto riešenie je dočasné a dáva obetiam viac času na vyčistenie napadnutých počítačov od nákazy a obnovenie štandardného DNS nastavenia. Dočasné DNS servery budú trvale vypnuté 9. júla 2012, a počítače, ktoré budú mať aj potom zle nastavené DNS servery môžu stratiť prístup k stránke."

Ako teda zistiť, či aj vy "neprídete o internet"? V podstate jednoducho. Stačí ísť na adresu http://www.dns-ok.cz/, ktorá hádanku rozlúšti za vás. Zelené pozadie znamená, že je všetko v poriadku, červené signalizuje, že vás na stránku pravdepodobne poslal niektorý z pôvodne škodlivých DNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu