Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najkurióznejšie verzie, prečo sa potopil Titanic: Kapitán dostal demenciu z jazzu!

Titanic sa potopil pred sto rokmi
Titanic sa potopil pred sto rokmi

PRAHA - Včera v skorých ranných hodinách uplynulo presne sto rokov od potopenia Titanicu. Dôvod je jasný - narazil na ľadovec, čo viedlo k rozsiahlemu poškodeniu lode. Existujú desiatky teórií o príčine katastrofy. Blesk.cz uverejnil najznámejšie z nich.

1. Kliatba múmie

Za všetko vraj môže egyptská múmia kňažky boha Amona Ra. Jej pôvodný majiteľ sa dostal do finančných problémov, a preto ju predal. Múmia ale každému novému majiteľovi priniesla smolu, takže skončila v múzeu. Odtiaľ ju ale mal nakoniec odkúpiť William Thomas Stead, ktorý taktiež cestoval na Titanicu. Múmiu ukrýval v aute, pretože mal strach, že by mu ju zakázali vziať na palubu. Niekoľkými pasažierom artefakt ukázal deň pred katastrofou.

2. Poistný podvod

Jedna z najkontroverznejších teórií tvrdí, že sa Titanic nikdy nepotopil. Podľa nej totiž došlo k zámene lodí kvôli poisťovaciemu podvodu. Na dno oceánu sa údajne potopila staršia loď Olympic, ktorá sa Titanicu podobala. Olympic mal rok pred katastrofou nehodu a nebol poistený. Teória hovorí, že spoločnosť White Star Line preto nechala plavidlo potopiť pod menom Titanic a poistku zinkasovala. Skutočný titanic sa mal potom ešte ďalších 25 rokov plaviť po oceánoch, pod menom Olympic.

3. Jazz

Hoci to znie bláznivo, niektorí ľudia sa domnievajú, že za skazu parníka mohla hudba, presnejšie jazz. Tú mal totiž orchester hrať tesne pred nárazom do ľadovca. Istý americký novinár vyhlásil, že živá hudba príliš rozptyľovala posádku, ktorá v dôsledku toho nevenovala potrebnú pozornosť riadeniu lode. "Tá hudba má vplyv na ľudské telo. Pomaly sa vám dostane do mozgu, až nakoniec spôsobí demenciu," napísal redaktor pôsobiaci v bulvárnom plátku The Onion, ktorý vystupuje pod pseudonymom Lucius Dalrymple.

4. Požiar uhlia

S teóriou, že zrážku Titanicu s ľadovcom zavinil požiar uhlia, ktorý vznikol v podpalubí, prišiel v roku 2004 inžinier Robert Essenhigh z Ohio State University. Inžinierom a robotníkom sa síce podarilo dať žeravé uhlie do kotlov, ale Titanic kvôli tomu získal vysokú rýchlosť a kryhe sa už nedokázal vyhnúť.

5. Opitý kapitán

O opitom kapitánovi Edwardovi J. Smithovi hovorí svedectvo Emily Richardsovej, ktorá tragédiu prežila. Podľa jej slov kapitán krátko pred nehodou popíjal v bare. Napísala o tom v liste, ktorý poslala zo záchrannej lode Carpathia. "Kapitán sedel v salóne a pil. Velenie odovzdal niekomu inému. Bola to jeho chyba."

6. Mesiac

Najnovšia a zrejme aj najpravdepodobnejšia teória tvrdí, že parník sa potopil kvôli Mesiacu, ktorý bol príliš blízko Zemi. V roku 1912 bol Mesiac najbližšie k našej planéte za 1400 rokov, čo vyvolalo silný príliv. Následkom neho sa potom veľké ľadové kryhy dostali aj na miesta, kde sa inak nevyskytujú. Kapitáni lodí, ktoré sa vydali Titanicu na pomoc, bolo krýh v osudnú noc toľko, že kvôli nim museli výrazne spomaliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu